KÜLFÖLD

Bosszú­ból öl­het­ték meg a dorn­birni szo­ci­á­lis osz­tály ve­ze­tő­jét

Mint arról a Ri­post is be­szá­molt, szerda késő dél­után egy török me­ne­dék­kérő agyon­szúrta hi­va­ta­lá­ban az auszt­riai Dor­birn ön­kor­mány­za­tá­nak osz­tály­ve­ze­tő­jét. A leg­újabb in­for­má­ciók sze­rint az ál­do­zat az a férfi, aki 10 évvel ez­előtt jó­vá­hagyta a török férfi ki­uta­sí­tá­sát. Va­gyis fel­te­he­tően bosszú­ból ölt.
  • Szerző: WM

A dornbirni önkormányzat szociális osztályán a gyilkosság után több hivatalnok is azt mondta, hogy a török férfi az elmúlt napokban többször is feltűnt náluk, és erőszakosan követelte, hogy fizessék ki a neki járó szociális segélyt. Az ügyintézők azonban közölték, minden embernek  egységesen ugyanazon a napon tudják kifizetni a járandóságokat.

A török férfi szerdán is több alkalommal járt a hivatalban segélyt követelve, és valószínűleg ekkor jött rá, hogy a segélyért felelős osztály vezetője ugyanaz a férfi, aki a tíz évvel ezelőtti kiutasítási ügyében az ügyintéző volt.Hazament egy késért, majd hangos szóváltás után nyakon szúrta áldozatát. A támadó végül nem jutott messzire, csaknem fél órával a gyilkosság után a hivatal közelében elfogták.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Teljes kudarcot vallottak az osztrák hatóságok

A 34 éves Soner Ö.-nek a 20-as évei elején többször is meggyűlt a baja a rendőrökkel. Eljárás indult ellene súlyos testi sértés, drogbirtoklás és lopás miatt is, ezért 10 évvel ezelőtt a hatóságok úgy döntöttek, hogy a férfit kitoloncolják Törökországba. A Kronen Zeitung nevű osztrák lap információi szerint Soner Ö. a távolléte alatt kurd milicistaként török katonákat ölt meg, és a halálbüntetéstől való félelem miatt tért vissza illegális úton Ausztriába. Az embercsempészek segítségével visszatérő migráns január elején menedékkérelmet nyújtott be a dornbirni hatóságoknál, kérelmét azzal indokolta, hogy Törökországban halálbüntetés várna rá, holott azt 2004-ben eltörölte az akkori török kormány.

Az osztrák törvények értelmében Soner Ö.-t azonnal kitoloncolási őrizetbe kellett volna venni, ehelyett azonban szabadon járkálhatott. A belügyminiszter vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Eközben a címlapon