SÁRGACSEKK

Ame­ri­ká­ban is emel­nék a mi­ni­mál­bért

Az ame­ri­kai mi­ni­má­lis óra­bér je­len­leg 7,25 dol­lár, Obama azt sze­retné, ha dup­lá­jára nőne.

Los Angelesben a városatyák első olvasatban úgy döntöttek, hogy a jelenlegi 9 dolláros minimális órabért 2020-ig 15 dollárra emelik, ami cirka 567 ezer munkavállaló mindennapjaira lesz komoly hatással az Angyalok Városában - írja a Huffington Post.

Az elnök aggódik a minimálbéresekért (Fotó: AFP)
Az elnök aggódik a minimálbéresekért (Fotó: AFP)

Obama hiába szeretné

Az Egyesült Államokban a 7,25 dolláron elakadt minimális órabért Obama elnök is kevesli, de az határozott ajánlása ellenére sem akar magától feljebb menni. Az emelésért küzdő aktivisták, aFight for $15 csoport tömeges demonstrációkat szervez elsősorban a gyorséttermi láncok ellen, amelyek a minimálbéres dolgozók legfőbb foglalkoztatói.

A városatyák döntöttek, emelik az órabért (Fotó: Thinkstock)
A városatyák döntöttek, emelik az órabért (Fotó: Thinkstock)

Los Angeles jelenleg a legnagyobb amerikai város, ahol a mozgalom sikert ért el. Itt az átlagosnál magasabb 9 dolláros órabérről egy év alatt 10 dollárra, majd további négy év alatt 15-re emelik a minimálbért.

A várost persze megosztja a döntés. Néhány üzleti csoport szerint az emelés a kisebb vállalatok csődjéhez és elbocsátásokhoz is vezethet, de legalábbis a cégek kénytelenek lesznek emelni az áraikat. Mások örülnek, az újabb győztes csatának az egyenlőtlen jövedelmek ellen vívott harcban.

Eközben a címlapon

Nem kéne jegyre venni a kaját

Családtámogatásra várók az egyik amerikai városban (Fotó: AFP)
Családtámogatásra várók az egyik amerikai városban (Fotó: AFP)

Albina, egy 29 éves kétgyermekes dolgozó asszony szerint, ha az órabére legalább 14 dollárra nőne, az teljesen megváltoztatná az életüket. „Megengedhetnénk magunknak, hogy élelmiszerjegy nélkül vásároljunk az üzletben, nem kellene albérlőt tartanunk némi plusz bevételért, jobban gondoskodhatnék a lányaimról.”

Az Angyalok Városa tanácsa meghozta döntését, de  a végső szavazás még hátravan.