INSIDER

Hi­he­tet­len se­gít­sé­get kap­tak a ma­gyar rák­be­te­gek

Jó irányba halad a rák­ku­ta­tás - ál­lítja pro­fesszor dr. Kás­ler Mik­lós, az Or­szá­gos On­ko­ló­giai In­té­zet fő­igaz­ga­tója. Kü­lön­le­ges gép­pel gaz­da­go­dott az in­téz­mény.

Mintha csak egy hollywoodi sci-fi csúcseszköze elevenedett volna meg az Országos Onkológiai Intézetben.A formatervezett, gyakorlatilag az emberi test minden területét elérni képes, robotvezérlése révén tűpontos hatékonyságú sugárterápiás eszköz a régió állami intézményeiben egyedül hazánkban elérhető. A kiemelkedő eredményességű berendezés csökkenti a várakozási időt, sebészeti műtéteket válthat ki és számos daganatos betegségben szenvedő ember gyógyulási esélyeit növelheti.

Fotó: Suyok László
Fotó: Suyok László
Fotó: Sulyok László
EZT OLVASTAD MÁR?

A Rák világnapján, vasárnap átadott, 1,7 milliárd forintos CyberKnife sugárterápiás eszköz egyik mérföldköve annak az idén több mint ötmilliárd, a következő években pedig bő 10 milliárd forintos fejlesztésnek, amely az Országos Onkológiai Intézetet érinti. Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője hangsúlyozta, évente nyolcvanezernél többen lesznek daganatos betegek és 33 ezren veszítik életüket. Ezért a fejlesztések mellett komoly cél, hogy még többen vegyenek részt a különféle szűrővizsgálatokon, hiszen minél előbb felismerik a kórt, annál nagyobbak lehetnek a gyógyulási esélyek. Jelenleg emlőszűrésen csak minden második, méhnyak-szűrésen pedig csak minden harmadik nő vesz részt. Pedig daganatgyanú esetén az érintettek 14 napon belül képalkotó vizsgálatra jogosultak.

Fotó: Sulyok László
Fotó: Sulyok László
Fotó: Sulyok László

Szeretnéd tudni, van-e esély arra, hogy sikeres rákgyógyszer érkezzen Magyarországra? Érdekel, hogyan védekeznek az orvosok a rák ellen? A válaszokat megtalálod a hétfői napilapban. Keresd az újságárusoknál!