RIPOSTER

Hi­he­tet­len, ezt csi­nál­ják a gya­lo­go­sok a zeb­rá­kon

Mi tör­tént itt? Va­ló­sá­gos pa­nasz­ára­dat ér­ke­zett ol­va­só­ink­tól az el­múlt na­pok­ban: azt mond­ják, ve­szély­ben van a gya­lo­go­sok élete a bu­da­pesti And­rássy út zeb­ráin, olyan rövid a zöld. A Ri­post két hely­szí­nen le­mérte: egy egész­sé­ges fi­a­tal­nak 3 má­sod­perc­cel hosszabb zöld kéne a nyu­godt át­ke­lés­hez - hát még az idő­sek­nek, be­te­gek­nek. Nem csoda, hogy teli van ti­los­ban járó gya­lo­go­sok­kal az út­test...
  • Szerző: Ripost

Háborognak a budapesti gyalogosok. Azt kifogásolják, hogy a főváros több zebrájánál túl rövid a zöld jelzés, így képtelenség futás nélkül átérni.

„Vicc ez a zebra. Még a feléig sem értem el, már pirosra váltott a lámpa. Sokszor még a gyorsabban gyalogló fiatalok sem érnek át. Tudom, mert szinte naponta járok erre” – panaszolta a -nak Manyi néni az Andrássy út és a Vörösmarty utca sarkán lévő zebránál, aki teljes nevét nem akarta elárulni.

Az Andrássy út és Vörösmarty utca kereszteződésénél alig lehet átérni
Az Andrássy út és Vörösmarty utca kereszteződésénél alig lehet átérni
Fotó: Markovics Gábor

A belvárosi zebrával nem csak Manyi néninek van problémája. A csaknem 12 méter széles kereszteződéstől alig 100 méterre van a Hunyadi téri Vásárcsarnok, ahol reggelente több száz háziasszony vásárol be. Fiatalok és idősek egyaránt, de itt van a Terror Háza Múzeum, a Képzőművészeti Egyetem és egy népszerű szakközépiskola is, tehát nem egy kihalt környék. A lámpa mérésünk szerint alig 12 másodpercig mutat zöldet, de normális tempóban 15 másodperc kellett ahhoz, hogy biztonságosan átérjünk.

Alig 12 másodperc alatt nem lehet átérni normális tempóban
Alig 12 másodperc alatt nem lehet átérni normális tempóban
Fotó: Markovics Gábor

Hasonlóan problémás egy másik átkelő is a főváros szívében. A Bajcsy-Zsilinszky út és Andrássy kereszteződésénél lévő lámpa alig 23 másodpercig engedi át a gyalogosokat, ami elsőre nem hangzik szörnyen, de normális tempóban 25 másodpercre, míg az idősebbek számára legalább fél percnyi szabad jelzésre lenne szükség.

A Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél sem jobb a helyzet
A Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél sem jobb a helyzet
Fotó: Markovics Gábor

„Múltkor megszámoltam, 7 sáv szélességű a zebra, ezen kell átjutni nevetséges idő alatt. Értem, hogy az autósokat sem lehet feltartani, de turistákkal is tömve van ez a rész. Kapkodnia kell magát az embernek, hogy ne üsse el egy türelmetlenebb sofőr” – fakadt ki Szabó Jenőné.

Egy lapunknak nyilatkozó közlekedési szakember elmondta: a lámpák hangolásánál egy átlagos gyalogos sebességét veszik alapul, ami 1,2-1,5 méter másodpercenként, vagyis nagyjából 5 km/óra. Igen ám, de senki nem gondol a babakocsival közlekedő anyukákra vagy a nehezen járó nyugdíjasokra.

Eközben a címlapon
A zebra közepénél már villog a lámpa, aztán pirosra vált
A zebra közepénél már villog a lámpa, aztán pirosra vált
Fotó: Markovics Gábor

A városban egyébként nem csak ezzel a két zebrával van baj. Nem lehet átérni a zöldön a Bajcsy-Zsilinszky úton a Podmaniczky utca kereszteződésénél, de a Teréz körút és Szondi utca sarkán is rövid ideig van szabad jelzés. Pedig itt egy forgalmas orvosi rendelő is van a környéken. Kíváncsiak lettünk volna, hogy mi alapján állítják be a zebrákon a szabad jelzés idejét, de lapzártánkig nem kaptunk választ sem az érintett kerületektől, sem a forgalomirányítástól.

A Nagykörúton visszaállították a korábbi rendszert

A budapesti Nagykörúton 2012-től a 4-es és 6-os villamosok közlekedésére programozott zöldhullámban lehetett közlekedni. Erre azért volt szükség, hogy a villamosok normális követési idővel járhassanak. Ám 2017 tavaszán a 60 másodperces zöld jelzést 90 másodpercre módosították, amitől újra rendszertelenné vált a kontinens legforgalmasabb villamosvonalának közlekedése. A tiltakozások miatt szerencsére visszaállították a villamosbarát lámparendszert, ami a gyalogosok számára is kedvező.

A körúti villamsoknak kedve újra a zöldhullám
A körúti villamsoknak kedve újra a zöldhullám
Fotó: Csóka Ferenc

Ön sem ér át a zöldön? Írja meg nekünk!

Ha Önnek is meggyűlik a baja a közlekedési lámpákkal, túl kevés ideje van átjutni az út túloldalára, vagy hosszú perceket kell várnia arra, hogy elindulhasson a zebrán, küldje el a -nak a problémás átkelő fotóját, a helyszín feltüntetésével! A cím: ripostinfo@ripostmedia.hu