MEDICINA

Hi­he­tet­len: ez a ma­gyar fi­nom­ság a leg­jobb im­mun­erő­sítő

Hit­ted volna, hogy az egyik nép­szerű ma­gyar étel­től akár még a szo­ron­gá­sod is el­múl­hat? Ha rend­sze­re­sen eszel sa­va­nyú ká­posz­tát, nem­csak az emész­té­sed javul, hanem szá­mos más egész­ség­ügyi prob­lé­mád is eny­hül­het. Meg­mu­tat­juk, mi min­dent tehet rendbe ez az olcsó étel, és bél­flóra-ki­egyen­sú­lyozó tár­sai, pél­dául a jog­hurt.

Csökken a szorongás

Egy új tanulmányban a kutatók azonosítottak egy halfajt, amelynek az agya nagyon hasonlóan működik az emberéhez. Ezek a halak kevesebb szorongásos tünetet mutattak, amikor az étrendjük több probiotikus baktériumot tartalmazott. Természetesen még sok kutatásra van szükség annak igazolásához, hogy mindez az emberekre is igaz, ám könnyen lehet, hogy a szorongó embereknek jót tesz, ha több joghurtot és savanyú káposztát esznek.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Serkenti az immunrendszert

Nem véletlenül mondják a kutatók, hogy az immunrendszer nagy része a beleinkben található: a szervezetünk védekező rendszere ugyanis csak akkor tud jól működni, ha a bélflóránk egyensúlyban van. Egy kutatás során azok, akik probiotikumot szedtek, 40 százalékkal kevesebbszer lettek náthásak, mint azok, akiknek a kutatók placebót adtak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Enyhül az allergia és a gyulladás

A túlműködő immunrendszer is komoly problémákat okozhat, például allergiával keseríti meg az életed. Ha viszont a bélflórád egyensúlyba kerül, az immunrendszered működése is kiegyensúlyozódik, így csökkennek az allergiás és gyulladásos tünetek. Egy 2015-ös kutatásban az ekcémás gyerekeknél a probiotikumok hatására kevesebbszer jöttek elő az ekcéma tünetei. Egy másik vizsgálatban a gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek is enyhültek a tünetei a probiotikum-szedés hatására.

Alacsonyabb lesz a koleszterinszint

Egy 2012-ben készült kutatás résztvevőinél a Lactobacillus reuteri probiotikus baktérium szedése 11,6 százalékkal csökkentette a „rossz” LDL koleszterin szintjét, míg az összkoleszterin-szintet 9 százalékkal. A kutatók szerint a probiotikumok gátolták a koleszterin felszívódását az emésztőrendszerből.

Fotó. Pinterest
Fotó. Pinterest
Fotó: Pinterest
Egészségessé válnak a fogak és fogíny

Vizsgálatok igazolják, hogy a probiotikumok szedése a fogínybetegség megelőzésének természetes módja. A probiotikus baktériumok gátolják a fogszuvasodás okozó baktériumok szaporodását, így segítik elő a szájüreg egészségét.