MEDICINA

Hi­he­tet­len, de ennyi min­dent meg­gyó­gyít a kö­mény

Mire jó a kö­mény­mag? Mi­lyen be­teg­sé­ge­ket előz­hetsz meg a fo­gyasz­tá­sá­val? Gon­dol­tad volna, hogy nem csak az is­teni finom kö­rö­zöttbe vagy a gu­lyás­le­vesbe ér­de­mes be­le­ten­ned? Most meg­tud­ha­tod, miért ér­de­mes fo­gyasz­tani.

A kömény egyiptomi eredetű, de az indiai konyha, a Távol-Kelet, és a hagyományos magyar konyha kedvelt fűszernövénye is. Mindemellett ez az apró mag olyan jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik, hogy természetes gyógyszerként is alkalmazhatod. Ha mégis hiányozna a fűszerpolcról, feltétlenül szerezz be belőle! Most megtudhatod, mennyi mindenre jó a kömény!

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Cukorbetegségre:

Szabályozni tudod a vércukorszinted, ha naponta legalább 1 pohár köményes vizet fogyasztasz. Elég hozzá egy teáskanál kömény.

Köhögésre, megfázásra:

A fűszer fertőtlenítő hatása miatt feloldja a váladékot. Forralj fel 1 teáskanál köménymagot és 2 dl vizet, hagyd kihűlni, majd idd meg ezt az italt. Így enyhítheted vele a köhögést, megfázást.

Fogyásra:

Ha rendszeresen fogyasztod, meghálálja a szervezeted.Beindítja a bélműködést, így még a súlyodból is veszíthetsz!

Emésztési zavarokra:

Köményből, fekete borsból, gyömbérpor egyenlő arányú keverékéből 1 teáskanállal vegyél be vízzel étkezés után. Nagyon szuper az emésztésnek.

Refluxra:

Keverj el köményt, koriandert és cukrotegyenlő arányban. Fogyassz el belőle minden reggel vízzel 2 teáskanállal, hogy megszüntesd a szervezeted savasságát.