KÜLFÖLD

Hidzs­á­bot rek­lá­mo­zott a brit kül­ügy­mi­nisz­té­rium

Fur­csa kam­pányt in­dí­tott a brit kül­ügy: le­he­tő­sé­get kí­nált az al­kal­ma­zott­ja­i­nak és az ér­dek­lő­dők­nek arra, hogy egy napra fel­pró­bál­ják a hidzs­á­bot.
  • Szerző: KF

A muszlim nők körében használt fejkendőt a Nemzetközi Hidzsáb-napon, február 1-jén lehetett felpróbálni, és az ötletgazdák szerint a viselet a „biztonságot, tiszteletet és szabadságot” szimbolizálja.

Valójában azonban a legtöbben a hidzsábot egy olyan intézményesített eszköznek tartják, amely évszázadokon át elnyomta a nőket, és egyre több muszlim nő lázad fel a hajat és a nyakat eltakaró ruházat viselése ellen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az ultrakonzervatív Iránban például tiltakozásuk jeléül sorra égetik el a nők a fejkendőt, és világszerte sokan mutatják ki hasonlóan szolidaritásukat. Az iszlám vallási szabályok szerint hidzsábot a tinédzser korba lépő, hajadon lányoknak kell viselniük az otthonukon kívül.

Egyre több nő szeretne megszabadulni a fejkendőjétől, de nem mindenhol van rá lehetőségük (Fotó: Europress / Chaideer Mahyuddin - AFP)
Egyre több nő szeretne megszabadulni a fejkendőjétől, de nem mindenhol van rá lehetőségük (Fotó: Europress / Chaideer Mahyuddin - AFP)
Fotó: AFP

Ennek köszönhetően a brit külügyminisztérium alosztályának múlt csütörtöki rendezvényét rengeteg kritika érte. Néhány nappal később országszerte azt ünnepelték, hogy a brit nők száz éve szavazhattak először, így pedig különösen visszásra sikeredett, hogy ezzel együtt egy ilyen elnyomó eszközt is éltettek.

A brit külügyminisztérium közel 4200 embert foglalkoztat, akiknek 43 százaléka (1800 fő) nő.