MEDICINA

Hétféle fejfájás gyötörhet, ismerd fel, te melyiktől szenvedsz

Ismerd meg a migrén ritkábban előforduló típusait, hátha a tiéd is ide tartozik. Mutatjuk, mik a tünetek, és hogyan lehet enyhíteni vagy megszüntetni ezeket. Van olyan típus, amely gyerekeknél vagy serdülőknél gyakoribb, és van egy, amellyel szinte lehetetlen dolgozni.
címkék:

A migrén több, mint csupán egy fejgörcs. Ha ezt te már saját tapasztalatból tudod, akkor bizonyára fontosabb számodra, hogyan előzd meg vagy mulaszd el a fájdalmat, mint hogy éppen a migrén melyik típusa kínoz.

Mégis érdemes tájékozódni, mert

a migrén egyötöde a kevéssé ismert 7 típusba tartozik.

Feltűnő, hogy ezeknél a társult tünetek kínzóbbak, mint maga a fejfájás. Ha tisztában vagy a migrén fajtáival, megismerheted a kiváltó okokat, és ezzel együtt a tüneteket is biztosabban szüntetheted meg.

Retinális migrén

Tünet: A látás zavarai, pl. villogás, szikrázás, ideiglenes vakfolt vagy átmeneti teljes vakság. Lehet, hogy olyan, mintha egy repedt üvegen néznél keresztül, vagy szemed középpontjában egy pici, egyre növekvő sötét foltot látsz. Esetleg fénylő villanásokat, csillogó színeket, hullámos vagy cikk-cakkban villogó fényeket tapasztalsz. Általában 30-60 percig tart ez az állapot, és a fejfájás előfutáraként jelentkezik. Előfordul, hogy fejfájás alatt vagy utána alakul ki. A retinális migrén tulajdonképpen a klasszikus aurás migrén.

Hogy kezeld: Bár ez a migrén nagyon ijesztő, ám szerencsére ártalmatlan. Legtöbbször magától elmúlik 20-30 percen belül. Ha túl gyakran alakul ki nálad, kerüld a tipikusan migrént okozó körülményeket: túl sok vagy túl kevés alvás, stressz, rendszertelen étkezés (kihagyás vagy késés), erős szagok, bizonyos ételek vagy alkohol.

Hemiplégiás migrén

Átmeneti, féloldali teljes bénulással járó migrén. Ez a tünet akár tovább is tarthat, mint maga a fejgörcs. Ijesztő, hogy előfordulása gyerekeknél gyakoribb, mint felnőtteknél.

Mit tehetsz: A tünetek a stroke-hoz hasonlóak, fordulj azonnal orvoshoz. A kapott kalciumgátló csökkenti a tünetek erősségét és a jövőbeni kialakulás gyakoriságát.

Baziláris migrén

Az aurás migrén egyik alfaja, amikor a fejgörccsel együtt jár legalább két tünet az alábbiak közül: beszédzavarok („galuskás” beszéd), szédülés, fülcsengés vagy fülzúgás, kettős látás, járászavarok és/vagy tudatzavar.

Kezelésként gyulladásgátló, nem szteroidos gyógyszerek adhatók. Megelőzésre verapamil, topiramát, lamotrigin hatóanyagú gyógyszerek ajánlhatók.

Menstruációs migrén

A férfiaknál háromszor több nő szenved ettől a típusú migréntől. A havonta jelentkező hormoningadozás miatt a nők 60 százalékánál alakul ki. A menstruációs ciklus előtt 1-2 nappal jelentkezik.

Mit tehetsz: pár nappal még a fejfájás előjelei előtt kezdj el szedni neproxint, és a ciklus ideje alatt még 5 napon át folytasd. Ha ez nem használ, akkor vény nélkül kapható, nem szteroidos gyulladáscsökkentőt szedj.

Abnominális migrén

Valódi fejfájás nélküli migrén. A fájdalom a hasban, a köldök táján tapasztalható, hányingerrel, hányással járhat. Gyerekek és serdülő korúak esetében leggyakoribb. Ez a típusú migrén az első jelentkezése után rendszeres időközönként (pl. hat hetenként) visszatér.

Genetikusan öröklődik a hajlam. Mivel nehéz diagnosztizálni, az orvos rákérdezhet, hogy a családban másokkal is előfordult-e már ez a betegség.

Kezelés: kis dózisú bétablokkolóval és más egyéb gyógyszerekkel csökkenthető vagy akár megállítható a betegség újabb jelentkezése.  

Vesztibuláris migrén

Hányingerrel, hányással, fény-és zajérzékenységgel jár. A migrénes betegek 30-60 százaléka még mozgásérzékenységre és szédülésre is panaszkodik. 20 százalékuknál a szédülés akár ájuláshoz is vezethet.

Mit tehetsz: a szokásos gyógyszerek mellett érdemes fizioterápiás kezelésekre járni, és fejleszteni az egyensúlyérzéket.

Krónikus migrén

A legtöbb migrénes beteg havonta egy-két rohamot tapasztal. Ettől még folytatja az életét és munkáját. Azok, akiknél a migrén havonta akár 15 vagy még több napig tart, krónikus migrénben szenvednek. A népesség 1 százalékánál fordul ez elő. Náluk a depresszió, a magas vérnyomás, az agyvérzés is jóval gyakoribb. Általában kevesebbet keresnek, a csökkent munkaképesség következtében nagy részük leszázalékolt.

Kezelés: új fajtái a migrén gyógyszereknek ritkíthatják az alkalmakat, de nem szüntetik meg teljesen. A kombinált terápiák, mint botox, akupunktúra, rohambetegségek elleni gyógyszerek, a biofeedback hatásosabb lehet.

 

 

 

 

címkék:
És ezeket olvastad már?