KÜLFÖLD

Ki­til­totta üz­le­té­ből a musz­li­mo­kat egy hen­tes

Nagy meg­rö­kö­nyö­dést kel­tett Svájc­ban az a tábla, ame­lyet egy hen­tes tett ki a saját be­já­rati aj­ta­jára. A táb­lát idő­köz­ben el­tün­tet­ték, de az ügy­ben rassziz­mus miatt fel­je­len­tés szü­le­tett.
  • Szerző: WM

A hentesbolt vezetője azzal védekezett, hogy ez csak egy poén volt. Az érintettek ezt azonban egyáltalán nem tartották viccesnek, mert szerintük a sárga alapú táblán lévő, két muszlimot ábrázoló piktogram, valamint a szöveg, miszerint

EZEKET OLVASTAD MÁR?
nekünk kint kell maradnunk,

kísértetiesen hasonlít azokra a táblákra, amelyek a kutyák kitiltására szolgálnak.

Vagyis egyesek azt gondolják, hogy a férfi a kutyákkal hasonlította össze a muszlim embereket. A muszlimok azonnal rasszizmust kiáltottak, a svájciak egy része azonban úgy gondolja, hogy véleményszabadság van az országban, a gondolatait pedig bárki megosztathatja.

Bár a felháborodást látva a hentes eltávolította a viccnek szánt táblát, a svájci iszlám központi tanács mégis úgy döntött, hogy feljelentést tesznek rasszizmus miatt. A férfit megkereste a svájci Blick nevű napilap. A boltvezető elmondta, hogy vannak muszlim barátai, és ők viccesnek tartották a táblát - számol be a Kronen Zeitung.

Természetesen támogatom, hogy tiltsák be a burkát Svájcban, de azt a muszlimot, aki leveszi a fejkendőjét szívesen látom a házamban

– nyilatkozta a hentes.