HOGY MIK VANNAK!

Újabb csúcs­ra­ga­dozó por­tyá­zik Nóg­rád­ban, a va­dá­szok is meg­döb­ben­tek

Egy héten belül két­szer is el­csípte a vad­ka­mera a nagy­testű macs­ka­fé­lét, most már biz­tos, hogy egyre több hiúz me­rész­ke­dik északi me­gyénk te­rü­le­tére.

Az elmúlt években több hiúz észlelés is történt az országban, főleg a Zempléni-hegységben, az Aggteleki-karszton és a Bükkben, de a csúcsragadozó Nógrád megyében eddig nemigen mutatkozott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Most viszont egy hónap alatt kétszer is rögzítette az állat mozgását egy kihelyezett vadkamera. Először éjszaka,

majd nappal is sikerült megörökíteni a nagytestű macskafélét.

A vadásztársaság munkatársai rögtön értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád–Ipoly Tájegységének illetékeseit, akik egyelőre nem tudják pontosan, hogy a térségben hány példány tartózkodhat - írja a nool.hu Nógrád megyei hírportál.

Eközben a címlapon

A bejelentést követően a park dolgozói a helyszínre siettek, és meg is találták a hiúz nyomait. A szakembereket meglepte, hogy nappal is sikerült lencsevégre kapni egy példányt. Ez azért számít különlegesnek, mert a hiúzok általában csak éjszaka bújnak elő rejtekükből.

A hiúzok feltűnése nem meglepő az északi megyékben, mivel Szlovákiában népes populációjuk él, és a kóborló egyedek előszeretettel lépik át a határt. Közülük időnként több példány tanyát is ver Magyarország területén a természetvédők és a természetbarátok nagy örömére. A hiúz csúcsragadozó, jelentős szerepe van a növényevő vadak szabályozásában. Ezért felbukkanását a szakemberek örömteli eseménynek tartják.

A vadgazdálkodással és a mezőgazdasággal foglalkozók számára is örömteli esemény a megjelenése a megye északkeleti részén.