NÍNÓ

Há­zi­ál­la­to­kat támad a ha­lá­los kór

Az egyik leg­ve­szé­lye­sebb be­teg­ség pusz­tít Bor­sod­ban.
  • Szerző: Ripost

Veszett kecskét talált a NÉBIH Borsodban, március elején pedig egy rókában mutatták ki a betegséget. Most az anyakecske és a gidája is elpusztult az emberre is rendkívül veszélyes kórban.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Mindkét eset a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen történt. Az anyakecske nem tudott lábra állni, hátrafeszített fejjel feküdt, nyáladzott és görcsösen rángatózott. Ezek alapján veszettségre gyanakodtak, melyet a laboratóriumi vizsgálat is megerősített.A kecskék tulajdonosa azt mondta, a környékről – többek között az ő udvaráról is – az elmúlt időszakban több baromfi eltűnt, amiket valószínűleg róka vitt el.A térségben jelenleg is érvényben van a 90 napos ebzárlat.

A NÉBIH most ismét felhívta az állattartók figyelmét, hogy legyenek körültekintők, és figyeljenek állataikra.

A veszettség vírus okozta fertőzéses betegség, amely állatokról emberre, főként a veszett állatok nyálával terjed. A vírus a fertőzött személy agyvelejébe, illetve központi idegrendszerébe jutva, minden esetben halálos kimenetelű agyvelőgyulladást okoz. Valamennyi melegvérű állat fogékony a fertőzésre, közülük is a rókák, kutyák és a farkasok a legfontosabb fertőzésforrások, de az erdei vadakról a macskákra is átterjedhet a betegség.