BIZARR

Hát­bor­zon­gató ízelt­lá­búra buk­kan­tak az ős­er­dő­ben, sci-fi élő­ben!

A dzsun­gel­ben ki­rán­dulva ta­lált rá egy férfi a gi­gan­ti­kus kó­kusz­rákra. Ez a ritka és vé­dett faj a leg­na­gyobb mé­retű ízelt­lábú a Föl­dön, de ilyen ka­pi­tá­lis pél­dányt még nem lát­tak a tu­dó­sok sem.

Az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten készült ez a fotó, melyet a az említett sziget turistahivatala tett közzé a minap saját Facebook-oldalán. Szeretnénk leszögezni, hogy nem egy tudományos-fantasztikus film forgatásán készült a kép, ez a kókuszrák valódi!

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Egy gyanútlan turista botlott bele a a szigetet borító őserdő közepén.

Először nem akart hinni a szemének, és rettegett attól, hogy a hatalmas rák közelébe menjen. De végül nem hagyhatta ki a közös fotót.

A kókuszrák a Föld legnagyobb méretű ízeltlábúja, különös szokása, hogy erős lábaival felmászik a pálmafák törzsére, majd a magasban lévő termést leszedi, hogy megegye. A kókusz kemény héját egyszerűen összeroppantja. Bár elfogyasztja a kisebb madarakat és a teknősöket is, a kókuszrák annyi kókuszt eszik, hogy húsa is kókuszillatú.

A turistahivatal szerint azért nőnek hatalmasra a Karácsony-szigeten a kókuszrákok, mert a faj védelem alatt áll. Nemcsak a méretük kivételes, de szép kort is megélnek. Akad köztük 70 éves példány is.

Forrás: UPI