MEDICINA

Három jel mu­tatja, hogy zá­tonyra fut­hat a kap­cso­la­tod

Veled is elő­for­dult már egy pár­kap­cso­lat­ban, hogy fel­tet­ted ma­gad­nak a kér­dést, menj vagy ma­radj? Mi az esé­lye, hogy so­káig ki­tart a szen­ve­dély? Lás­suk, mit mon­da­nak a tu­dó­sok!
  • Szerző: A

Számtalan tanulmányban próbálják kutatók megfejteni a szerelem misztériumát, és megállapítani, meddig tarthat egy kapcsolat. Érdemes megdöbbentő eredményeikre figyelni, mert manapság csaknem minden második házasság válással végződik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Ne higgy az örökké tartó romantikus szerelemben?

Julia Berkic dél-németországi párokat vizsgált. Olyanokat, akik már több mint 20 éve házasok voltak. A titok nem abban rejlett, hogy a párok képesek voltak megtartani a romantikus szerelem érzését. Ellenkezőleg: a megkérdezettek harmada stabilan boldogtalannak vagy bizonytalannak és rezignáltnak számított.

A párok megtalálták partnerüket és beletörődtek sorsukba, ahelyett hogy boldog időkről álmodoztak volna. Nem reméltek sem javulást, sem rosszabbodást -  ezért maradtak a kapcsolatban. Nem épp romantikus indok, de stabil házasságot eredményez.

2. Az ellentétek valóban vonzzák egymást?

Julia Berkic bebizonyította, hogy az ideális kombináció nem két olyan ember kapcsolatából áll, akik hasonlóan öntudatosak. Aki nagyon öntudatos és szeretne valakivel sokáig együtt élni, keressen magának inkább egy bizonytalan és ambivalens társat.

Azok a nők, akik öntudatosabbak, nem szeretik, ha gúzsba kötik őket. Azok a férfiak, akik félnek a konfliktusoktól és döntésektől, inkább kitartanak egy hosszabb távú kapcsolatban. Berkic azt írja, hogy ideális és hosszú távú lehet egy bizonytalanabb férfi és egy öntudatos  nő kapcsolata.

3. A szex túlbecsült dolog?

"A szex túlértékelt, és mi egy érett kapcsolatban élünk egymással" - ha ezek a mondatok hangzanak el, laikusként azt gondolnánk, itt a válás már nem várat sokáig magára.

Eközben a címlapon

A tudósok azonban másképp látják. Ha a kapcsolat negyedik évében az esti program inkább odabújás és tévézés szex helyett, akkor ez pozitív jele két ember kötelékének. A tanulmány  azt mutatja, hogy egy hosszabb kapcsolatban a ritkuló intim kapcsolat biztonságot jelent. Azok a párok, akik kevesebbet szexelnek, biztonságban érzik magukat, és a szexet nem tartják szükségesnek ahhoz, hogy szerelmüket folyton így bizonygassák.