INSIDER

Ez a következménye annak, hogy lövik a felhőket Magyarországról

Messze felülmúlta a hozzáfûzött reményeket a jégeső elleni magyar rendszer. Harmadannyi a jégkár és kisebbek a jégdarabok, amióta ezüst-jodiddal lövik a felhőket. Nemcsak a mezőgazdaságban érezhető a hatása, a rendszer védi a házakat, az autókat és a kiskerteket is.
  • Szerző: Ripost

A kánikulát hidegfront és az azzal érkező zápor, zivatar törte meg, néhol jeges eső is esett. A cseresznye nagyságú és annál kisebb jégszemekből rövid idő alatt jelentős mennyiség gyűlt össze, ami a déli országrészben beborította a kerteket, utcákat is. Azonban sokkal nagyobb lett volna a baj, ha nem működik a jégeső elleni magyar rendszer! A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kiépített és tavaly május óta üzemeltetett országos jégkármérséklőnek köszönhetően csak elvétve fordult elő dió nagyságú jég.

Míg hazánkban a május végi heves viharokat legfeljebb borsó és cseresznye nagyságnyi jégeső kísérte, addig az országhatártól 80-100 kilométerre található Zilahon és Nagybányán 5 centiméter átmérőjű jég hullott, a Délvidéken pedig még egy órával a vihar elvonulását követően is jégdarabok borították az út szélét. Június végén pedig Kassán pusztított jégverés, a 7 centiméteres jégdarabok beverték az autók szélvédőjét. Ezzel szemben hazánkban a jégkármérséklő rendszenek köszönhetően többnyire csak borsó és cseresznye nagyságú jeget észleltek. Így a pusztítás mértéke sokkal kisebb és kevesebb a mezőgazdaságban okozott kár is.  De nemcsak a mezőgazdasági területeken van hatása, megmenekülnek a házak és a kocsik is.

Mindez számokban is kimutatható: idén júniusig 1417 hektárra jelentettek be jégkárigényt, tavaly, a rendszer indulásának évében 3700 hektárra. 2017-ben, amikor még egyáltalán nem működött a rendszer, 7700 hektárt vert el a jég.

A 2 milliárd forintért kiépített és évente 1,5 milliárd forintból üzemeltetett rendszer már működésének első évében több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, a jégkár 70 százalékkal kevesebb, úgy, hogy  az elmúlt három évtized legviharosabb tavasz végének, nyarának voltunk az elszenvedői. Ez nemcsak azt jelenti, hogy kisebb a gazdák kára, hanem azt is, hogy több, ezáltal pedig olcsóbb a termés – ami a vásárlók számára is kedvező.

Idén már április közepén üzembe helyezték a jégmentesítőt, és lecserélték a rendszert működtető számítógépet egy ötször gyorsabb szuperszámítógépre. A riasztási adatokat szolgáltató Országos Meteorológiai Szolgálat a korábbinál is részletesebb előrejelzést küld a kezelők számára.

 

Az egész országot lefedi

Mint ahogy arról a %% beszámolt, először Európában a teljes országra kiterjedő jégkármérséklő rendszert telepítettek  Magyarországon tavaly májusban. A talajgenerátorok meleg levegő segítségével ezüst-jodid molekulákat juttatnak a felhőkbe, ahol a párarészecskék kicsapódnak, így csak kis méretű jégszemek keletkeznek.

Ezek többnyire elolvadnak, mielőtt a földre érnének. 986 talajgenerátort helyeztek el egymástól tíz-tíz kilométerre, így az egész ország területét lefedték. A generátorok egy része automata, másik részüket a helyi gazdálkodók kezelik. Számukra egy szoftver segítségével közvetlenül az Országos Meteorológiai Szolgálattól érkezik a friss, kifejezetten jégesőre vonatkozó előrejelzés. A tapasztalatok alapján az elmúlt egy évben továbbfejlesztették a rendszert. Bár teljes jégmentességet semmiféle eljárás nem biztosíthat, az új technológia garantáltan csökkenti a lehulló jégdarabok méretét.

És ezeket olvastad már?