INSIDER

Há­nyást és fáj­dal­ma­kat okoz­hat: ha ilyet vett, sem­mi­képp ne egye meg!

Glu­tén­men­tes zab­pe­hely, il­letve zab­tö­ret és zab­liszt fel­hasz­ná­lá­sá­val ké­szült ter­mé­ke­ket von­tak ki a for­ga­lom­ból.
  • Szerző: Ripost
Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.
Fotó: Pinterest

Gluténmentes zabpehely, illetve zabtöret és zabliszt felhasználásával készült termékeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a termékekben a - nagy mennyiségben émelygést, hányást, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést is okozó - DON mikotoxin mértéke meghaladta az uniós határértéket.

A szennyezett zabpelyhet, zabtöretet és zablisztet egy angliai vállalkozástól vette két magyar (egy budakeszi és egy dunabogdányi) cég, innen egy budapesti és egy székesfehérvári gyártóüzembe került az alapanyagokból. Az előállítók (Hunorganic Kft. és a Flair Mojito Kft.) az ellenőrzés után felfüggesztették a kifogásolt termékek felhasználását és saját hatáskörben megtették a szükséges lépéseket a termékek kivonására és visszahívására.

EZT OLVASTAD MÁR?

A Hunorganic Kft. itt, a Flair Mojito Kft. pedig a Szafi reform honlapon ismerteti a forgalomból kivont termékeket. A termékeket kicserélik vagy visszatérítik az árát - ismertette a Hunorganic Kft. a honlapján.

A Nébih a RASFF gyorsriasztási rendszerre is feltöltötte az információkat, hogy a többi tagország is meg tudja tenni a szükséges intézkedéseket. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó cégek ellen az eljárás folyamatban van, a vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthatnak - írták.