KÜLFÖLD

Ha­lá­los mig­rá­ció - ismét ál­do­za­to­kat kö­ve­telt a ten­ger

Leg­ke­ve­sebb hét ember - köz­tük két gye­rek - vízbe ful­ladt, mi­u­tán fel­bo­rult egy mig­rán­so­kat szál­lító csó­nak az Égei-ten­ge­ren, Lesz­bosz szi­ge­té­nek part­ja­i­nál - je­len­tette a görög parti őrség ked­den.
  • Szerző: ripost

Az ENSZ, az Európai Unió, sőt a magyar balliberális, bevándorláspárti képviselői ugyan folyamatosan tagadják a migránsválság létezését, sőt időnként az is, hogy egyáltalán létezik migráció, Fabrice Leggeri, a Frontex uniós határ- és partvédelmi szervezet vezetője egy interjúban jelezte, hogy még évtizedeken át nagy lesz Európán a migrációs nyomás.

Ha nem lenne ilyen nyilatkozat, a tények akkor is bizonyítanák, nem múlt el, sőt mostanság erősödik a migránsok Európába áramlása.

Sajnos az illegális próbálkozások sok halálos áldozattal is járnak.

Leszbosznál a mentőcsapatok egy felborult csónak utasai közül 57 embert tudtak kimenteni, miközben legalább heten vízbe fulladtak. A csónak a törökországi Ayvalik felől indult a görög partok felé, a jármű fedélzetén több tucatnyian utaztak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint ebben az évben eddig mintegy 9700 migráns jutott át Törökországból a görög szigetekre. Ezen az útvonalon meglehetősen veszélyesnek számít az átkelés,

tavaly legkevesebb 174 ember veszett a vízbe az út során.

Máltára 97 migráns érkezett kedden, őket a máltai fegyveres erők tagjai mentették ki a Földközi-tengerből éjszaka.A csoportban két gyerek és egy várandós nő is volt, őket kórházba szállították.

Egy héten belül ez volt a második nagyobb migránscsoport, mely Máltára érkezett. Múlt szerdán a máltai hadsereg mintegy 300, hajón érkezőt mentett ki és szállított a szigetre.

Eközben a címlapon

Mint ismert, Olaszország lezárta kikötőit az úgynevezett civil mentőhajók előtt, és bár ezért a szolidaritás hiányával vádolják Matteo Salvini belügyminisztert, tény, hogy a döntés óta sokkal kevesebben próbálkoznak a tengeren Európába jutni.