INSIDER

Elképesztő jelenség a Balatonnál, levideózták

A tóban élő halak szokatlanul viselkedek csütörtökön Siófoknál, a történtekről pedig videó is készült.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ritka jelenséget videóztak le horgászok Siófokon: busa csapatok ugráltak ki a Balatonból, egészen közel a parthoz - vette észre a likebalaton.hu.

Érdekes látvány fogadta azokat a járókelőket, akik június 6-án hajnalban Siófokon, az Aranyparton tartózkodtak éppen. A busák kiúsztak a parthoz és hatalmas ugrálásba kezdtek. A nagy testű halak szinte repülő mozgása nyomán csak úgy fröcskölt a víz. Állítólag volt busa, amelyik a partra is kiugrott, írta a portál.

A délelőtt folyamán többen is látták a part mentén úszkáló busákat, de ahogy melegedett a levegő, úgy tűntek el, elúszva a mélyebb víz felé.

A Balaton vízrendszerén működő tógazdaságokból valószínűleg rendszeresen szöktek ki fiatalkorú (előnevelt, egynyaras) kis busák, melyek alkothatják a ma élő állományt. Nemrég a Nyugati-övcsatornán létesítettek egy halrácsot, amit az ívási vándorlás idején zárnak le.

A szerkezet a Balatonból felúszó nem őshonos busákat a csatornahálózat felső szakaszán tartja, melynek köszönhetően folyamatosan csökken az állomány a tóban.

címkék: