INSIDER

El­ké­pesztő je­len­ség a Ba­la­ton­nál, le­vi­de­óz­ták

A tóban élő halak szo­kat­la­nul vi­sel­ke­dek csü­tör­tö­kön Sió­fok­nál, a tör­tén­tek­ről pedig videó is ké­szült.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ritka jelenséget videóztak le horgászok Siófokon: busa csapatok ugráltak ki a Balatonból, egészen közel a parthoz - vette észre a likebalaton.hu.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Érdekes látvány fogadta azokat a járókelőket, akik június 6-án hajnalban Siófokon, az Aranyparton tartózkodtak éppen. A busák kiúsztak a parthoz és hatalmas ugrálásba kezdtek. A nagy testű halak szinte repülő mozgása nyomán csak úgy fröcskölt a víz. Állítólag volt busa, amelyik a partra is kiugrott, írta a portál.

A délelőtt folyamán többen is látták a part mentén úszkáló busákat, de ahogy melegedett a levegő, úgy tűntek el, elúszva a mélyebb víz felé.

A Balaton vízrendszerén működő tógazdaságokból valószínűleg rendszeresen szöktek ki fiatalkorú (előnevelt, egynyaras) kis busák, melyek alkothatják a ma élő állományt. Nemrég a Nyugati-övcsatornán létesítettek egy halrácsot, amit az ívási vándorlás idején zárnak le.

A szerkezet a Balatonból felúszó nem őshonos busákat a csatornahálózat felső szakaszán tartja, melynek köszönhetően folyamatosan csökken az állomány a tóban.

címkék: