KÜLFÖLD

Több ezer há­bo­rús bűnös szök­he­tett Né­met­or­szágba

Több ezer fel­dol­go­zat­lan, fe­nye­ge­tést tar­tal­mazó akta he­vert a német ha­tó­sá­gok asz­ta­lán 2015-ben, a mig­rá­ciós vál­ság csúcs­pont­ján. A Szö­vet­ségi Me­ne­kült­ügyi- és Mig­rá­ciós Hi­va­tal fi­gyel­mez­tette a kor­mányt, hogy há­bo­rús bű­nö­sök van­nak a me­ne­dék­ké­rők kö­zött, az il­le­té­kes szer­ve­ket azon­ban hi­de­gen hagy­ták a je­len­té­sek.
  • Szerző: WM

A német Szövetségi Menekültügyi- és Migrációs Hivatal (BAMF) 2014 és 2019 eleje között 5000 olyan információt szolgáltatott a bűnügyi és ügyészségi szerveknek, amelyek arról tanúskodtak, hogy a migrációs válság idején az országba érkező menedékkérők között háborús bűnösök is megbújnak. Más forrásokból egyébként még ezen felül 200 további bejelentés is érkezett.

Ezt maga a német belügyminisztérium ismerte el a Német Szabaddemokrata Párt korábbi híresztelésére reagálva. Már a felmerülő gyanúk mértéke is sokakban megütközést keltett, de a feketeleves csak ezt követően jött. A belügyi tárca ugyanis azt a kényelmetlen információt is kénytelen volt megerősíteni, miszerint az 5200 jelentés ellenére, csupán 129 (!) esetben indult konkrét nyomozás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Külön kiemelendő, hogy a migrációs válság tetőpontján, 2015-ben és 2016-ban 3800 esetben továbbított jelentést a bűnüldözői szervekhez a menekültügyi hivatal, ennek ellenére csak 28 nyomozás indult. A belügyminisztérium szóvivője a mulasztásokat azzal magyarázta a Bild nevű német napilapnak, hogy a jelentések nagy száma nem tette lehetővé, hogy minden esetben rendőrségi kihallgatás alá vessék a gyanúsítottakat. A szabaddemokraták padsorában ülő Linda Teuteberg szerint azonban ez csak magyarázkodás.

Németországban nem kaphatnak háborús bűnösök védelmet. Attól tartok, hogy a jelenlegi és az előző német kormány ezt nem mindig tartotta be

- jelentette ki Teuteberg.

Több mint másfél millió migráns érkezett 2015-ben és 2016-ban Németországba. Egyértelmű, hogy komoly bűnelkövetők is vannak köztük.
Több mint másfél millió migráns érkezett 2015-ben és 2016-ban Németországba. Egyértelmű, hogy komoly bűnelkövetők is vannak köztük.

Nem ez az első botrány

Amint arról a már korábban a is beszámolt, „A menedékkérelem titkos aktája: Ahogy a politika Németország biztonságát veszélyeztette a menekültkérdésben” című könyv már a megjelenése előtt heves vitákat váltott ki. Dr. Stefan Meining terrorszakértő ugyanis a napokban megjelent könyvében azt állítja, hogy a BAMF még időben jelezte egy titkos jelentésben az akkori Merkel-kormánynak, hogy bizony a nagy számban Európa felé masírozó migránstömegben terroristák bújhatnak meg.

Eközben a címlapon

Már 2014-ben egyértelmű volt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet célja az, hogy terroristákat tudjon becsempészni az Európai unió területére. A kormány azonban nem vette komolyan a fenyegetést, és ahelyett, hogy még időben lezárta volna a határt, gyorsított eljárásokat végrehajtva, tárt karokkal engedett be mindenkit az országba.

Nem törődve azzal, hogy a német emberek között a jövőben, terroristák, gyilkosok, nemi erőszakolók vagy éppen háborús bűnösök fognak szabadon mászkálni.