KEDVENC

Ha szá­raz az orra, beteg? Íme, a leg­gya­ko­ribb tév­hi­tek a ku­tyák­ról

A tév­hi­tek olyan mé­lyen élnek ben­nünk, hogy meg se kér­dő­je­lez­zük a hi­te­les­sé­gü­ket. Pedig nem ár­tana. Né­me­lyik még tra­gé­di­á­val is vég­ződ­het! Jobb, ha tudod, mi az igaz­ság, és hogy kez­dő­dött a té­ve­dés.

1. Ha száraz vagy meleg az orra, biztos beteg

Talán ez a legközismertebb tévhit, ez tartja magát a legkeményebben. Vajon, ha ez tévhit, akkor az ellenkezője sem igaz? A hideg, nedves orr nem garancia arra, hogy minden rendben van a kedvenccel?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Így kezdődött: Egy időben igen elterjedt, gyakori betegség volt a kutyák között a szopornyica, melyet egy halálos vírus okoz. Egyik legismertebb tünete az orr és az ujjpárnák kiszáradása. Azóta rettegünk, ha a kedvencünk orrát száraznak érezzük.

2. A kutya szája tisztább, mint az emberé

Már gyerekkorunkban is ezzel nyugtattak bennünket. Pláne, miután Cézár jól képen nyalt minket.

Így kezdődött: A kutyák, ha megsebesülnek, nyelvükkel tisztítják a sérüléseiket, melyek rendkívül gyorsan gyógyulnak. Miért? Mert a durva, szemcsés nyelvével az állat lesodorja az elhalt hámsejteket, meggyorsítva ezzel a keringést. Így jár el a sebész is a sebtisztításnál.

Az igazság: Sok esetben a friss seb nyalása több kárt okoz, mint hasznot. Bevisz egy csomó baktériumot vagy az irritálással nem hagyja gyógyulni a sebet. A kutya szája rengeteg baktériumot tartalmaz. Gondolj arra, miket képes megenni a földről vagy benyalni bárhonnan, többek között saját magáról is. Ha nem mosod a fogát ugyanolyan rendszerességgel, mint a sajátodat, akkor kialakul a fogkő, a baktériumok melegágya. Szerencsére a kutyák szájában lévő baktériumok nem ártanak az embernek. Ha rendszeresen féregteleníted, megkapja az oltásokat, nincs miért aggódnod.

3. A kutyák fekete-fehérben látják a világot

Régóta elterjedt vélekedés, hogy nem látják a színeket, csupán fehéret, feketét, és a szürke árnyalatait.

Eközben a címlapon

Így kezdődött: A hajdani tudósok rakták le ennek a tévhitnek az alapjait. Még nem ismerték tökéletesen a kutya (és az ember) szemének szerkezetét, működését, és csupán feltételezés volt a részükről, ami aztán elterjedt.

Az igazság: A kutyák is látnak színeket, de nem ugyanúgy, ahogy az ember. Retinájukban eltér a csapok és pálcikák aránya a mienkétől. Sötétben négyszer jobban látnak, de a színek közül inkább csak a kéket, zöldes sárgát, sárgát és a szürke árnyalatait tudják megkülönböztetni, a pirosat, zöldet nem.

4. Füvet esznek, hogy meghánytassák magukat

Így kezdődött: Az emberek az idők folyamán megfigyelték, hogy kutyák a fűevés után gyakran hánynak. Feltételezték, hogy tettük szándékos, abból a célból teszik, hogy könnyítsenek gyomorfájdalmaikon.

Az igazság: Miért eszik a füvet? Egyszerűen azért, mert szeretik. Némelyek szabályosan legelnek, mások inkább rágcsálnak. Egy bizonyos mennyiség után a fű irritálja a kutya gyomrát, ezért hányással szabadul meg tőle. Egyes kutatók a kutyák őseit vizsgálva találtak magyarázatot. A ragadozók a vad elejtése után először a gyomor tartalmát fogyasztják el. És ez legtöbbször növényevő állaté. A fűevés nem árt a kutyának, kivéve, ha permetezett a gyep. A megállíthatatlan hányás a mérgezés tünete. Azonnali állatorvosi ellátást igényel.

5. A kutyák éveit héttel szorozva megkapjuk, hány éves embernek felelnek meg

Már ott sántít a dolog, hogy egy 1 éves kutya már képes a nemzésre. A másik véglet: Egy 15 éves kutya ezek szerint 105 éves embernek felel meg. Rengeteg 15 éves kutya szaladgál körülöttünk, ők még bőven lehetnek egészségesek. Ám a 105 éves ember egyelőre ritkaság.

Így kezdődött: Valaki összehasonlította a kutyák és az ember átlagos élettartamát. A 7-es szorzót találta általánosnak. Ez bizony egy nagyon durva leegyszerűsítés.

Az igazság: A kutyák valóban gyorsabban érnek életük végére. Ám ez a tempó az első években nem azonos a későbbiekkel. 1 éves kutya egy tinédzser életkorával egyezik. A 8 éves kutyus egy középkorú emberrel hasonlítható össze. A kutya mérete és fajtája szerint is különbözhet a szorzó. A legkisebbek akár 15-20 évig is élhetnek, míg az óriási fajták 7-10 évig. Az érdekesség, hogy a legnagyobb méretűek sokkal lassabban érik el a felnőtt kort, dacára a rövidebb élettartamnak.

6. Öreg kutyát nem lehet új trükkre megtanítani

Ezt gyakran mondogatják akkor is, amikor nem a kutyákra céloznak vele, sokkal inkább az idős emberek makacsságára. Természetesen tudjuk, hogy az emberek a legmagasabb korban is képesek a tanulásra, csak már nem mindig akarnak. Nos, a kutyák pont így vannak vele!

Így kezdődött: A gazdik megfigyelték, hogy öreg ebük nem igazán lelkesedik az újonnan kitalált játékért. Sőt, már a rutin edzéseket is unja.

Az igazság: Talán nehezebben, de az idős kutyát is lehetséges új dolgokra tanítani. Csakhogy az ő érzékszerveik, hallásuk, látásuk is gyengül az előrehaladott korban. Az energiaszintjük is csökken. Ha idős kutyát akarsz tréningezni, akkor először is képesnek kell lenned az érdeklődését felkelteni. Figyelj arra, hogy a feladat fizikailag se legyen megerőltető a számára. Segítsd az érdeklődését a kedvenc játékával, jutalom falatjával. Néhány kutyusnál idős korban magatartási, gondolkodási, problémamegoldó nehézség (kognitiv zavarok) léphet fel. Ez tulajdonképpen egy idős kori szenilitás. Nekik valóban nem lehet új trükköket megtanítani.

7. Csóválja a farkát, tehát boldog

Ez az általános vélekedés még egy kutyaharapáshoz is vezethet. Igen, tényleg csóválják a farkukat örömükben, de más okból is tehetik.

Így kezdődött: Úgy szeretjük a kutyákat, ahogyan a bennünk élő, ideális kép mutatja: ragyogó szemmel, örömében ugrálva, farkát csóválva.

Az igazság: A kutyák testbeszédében a farok csóválása csak az egyik a sok közül, és ez is nagyon összetett. Valóban, az öröm kifejezése, de ezen kívül még sok más lelkiállapoté is. Megfigyelték: ha jobbra döntik, boldogok, ha balra, félnek. Jelezheti az idegességet is, vagy az előkészületet egy agresszív támadásra.

8. A szukát ivartalanítás előtt hagyni kell egyszer elleni

Az ivartalanításról nagyon ellentétesek a vélemények.

Ám a helyzet az, hogy ahhoz, hogy kontrollálni lehessen a nem kívánt kutyák így is rendkívül magas számának további szaporodását, nagyon fontos ez a műtét.Vannak elfogadott indokok egy kutya ivartalanítása ellen, de ez épp nem az.

Hogy kezdődött: Nem lehet tudni. Néhányan ma is meggyőződéssel hiszik, hogy egy nőstény kutyus ürességet érez, ha legalább egyszer nem adhat életet egy alomnyi kis utódnak. Ez egy tipikus antropomorf gondolkodás, amikor az ember a saját érzéseit átviszi az állatokra. Mások a hosszú távú egészséget egyenesen az ellés következményének tartják.

Az igazság: Talán néhányakat meglep, de a kutyák nem gondolkodnak ember módra. Nem éreznek ürességet, ha nem szülhetnek, némelyek meg egyenesen rossz anyák, ha mégis bekövetkezik. Arra sincs bizonyíték, hogy egy ellés az ivartalanítás előtt bármilyen egészségi haszonnal járna. Több példa szolgál épp az ellenkezőjére! A szülés utáni beavatkozás további műtétek kockázatával járhat.

9. A zsákmányszerzős játék agressziót fejleszt a kutyában

Ez az a játék, amikor eldobsz valamilyen tárgyat, ő megszerzi, te meg megpróbálod kivenni a szájából. Egyfajta „kötélhúzós” játéknak is nevezhetjük.

Ebben a témában szélsőségesek a vélemények. Egyesek szerint agressziót, a domináns viselkedés kialakulását segíti elő a kutyában. Figyelmeztetnek minden kutyást, hogy kerülje ezt a játékot, ha jót akar.

Így kezdődött: Megfigyelték, hogy néhány kutya annyira belejön a játékba, hogy morog, vicsorog. Úgy néz ki, mintha a játékkal egyre agresszívebb lenne.

Az igazság: Csomó kutya imádja a zsákmányszerzős játékot. És ebben nincs semmi rossz! Ez a játék az egészséges megjelenítése a préda-harcnak, a zsákmány elejtésének, megszerzésének. A játék tulajdonképpen egy mentális és fizikai edzés. Az ember és kutya kapcsolatát is rendkívül erősíti. Kutyatrénerek megfigyelték, hogy ez a játék nem hogy növeli, éppen ellenkezőleg, levezeti, csökkenti az agressziót és a domináns viselkedést a kutyákban.

A nagy kérdés: ki nyerjen? Néhány szakértő azt javasolja, hogy mindig az ember nyerjen, mások meg, hogy a kutya. A helyzet az, hogy ez a kutyától függ. Ha nyer, erősíti az önbizalmát, ha veszít, csökkenti. Azt, hogy melyikre van szüksége, te fogod tudni. Egy a biztos: ha valaha is a kutyád foga belemélyed a húsodba, a játéknak egyszer s mindenkorra vége!