MANIMÉKER

Ha sokkolod a növényt, több paradicsomot terem!

Õrületesen sikeres kezdőkertész lehetsz, ha a paradicsomot választod! Pláne a trükkökkel, amiket mutatunk!
  • Szerző: Ripost

Már beindult a paradicsom érése, aki időben palántázott, lassan élvezheti a finom termést. Ha netán későn kapcsoltál paradicsom-ügyben, ne csüggedj, mert néhány lelkes árus és kertészet még mindig kínál palántákat.

Palántázz okosan

Tehát nem csúsztál le semmiről, frissen beszerzett paradicsompalántádat még most, a vegetációs időszak közepén is kiültetheted, akár a teraszra is. Kedvező fekvés esetén hamar beindulhat a növekedés, a lugasparadicsom két hét alatt akár fél métert is nőhet. Néhány napon belül megjelennek a virágok és a terméskezdemények is.

Karózz!

A paradicsom tipikusan az a növény, aminek támaszték kell, különben a termés súlya kidönti a tövet. Feltétlenül gondoskodj a karózásáról, akár már elültetéskor! Az alacsony habitusú paradicsomnövény - így a balkonparadicsom - számára is biztosítani kell a támasztékot!

Gyorsan finomat

A zöld paradicsomok ügye igazából az első fagyok kapcsán lesz téma, de addig is jöhet egy erős vihar, ami éretlenül vagy féléretten tépi le a paradicsomokat a tövekről. Ezeket a szemeket ki ne dobd! A zöld paradicsomokat szedd össze és tedd az ablakpárkányra. Fény hatására szobahőmérsékleten pár nap alatt beérnek. Ha meggyorsítanád a folyamatot,

a paradicsomokat tedd egy kartondobozba, fektess melléjük egy érett banánt, majd csukd be a dobozt.

Villámgyors lesz így az érés!

Locsolj bőséggel!

Nem elég a napfény, víz is kell a növénynek. Méghozzá sok. Naponta bőségesen locsold meg a növényt úgy, hogy a palánta leveleire is jusson a hűsítő permetből. Nem baj, ha tocsogós lesz a paradicsom földje, meghálálja a gondoskodást!

Kopaszd meg, és beindul!

Ha a növényt rendesen locsolod, és a nap jelentős részében éri fény, egy-egy hűvösebb időszak miatt még érhetnek meglepetések. Ha nem igazán érik a paradicsomod, csipkedd le a legalsó termések alatt lévő összes levelet. Ezzel sokkolod a növényt, mely így vészüzemmódba kapcsol és gyors termésérlelésbe kezd.