ÚTISÚGÓ

Ha meg­un­tad a zsú­folt ten­ger­par­to­kat, utazz ide!

Ami­kor ele­ged van a tu­ris­ta­giccsek­ből, és nem akarsz sem ten­ger­parti nyug­ágy­ban pi­henni, sem fel­ka­pott, zsú­folt kis­vá­ro­sok­ban sé­tál­gatni, akkor menj el oda, ahol biz­to­san nin­cse­nek sokan. De ké­szülj fel a meg­döb­bentő lát­ványra!

Ezek a helyek igazi csodaszámba mennek és biztos lehetsz benne, hogy nem hemzsegnek a turistáktól. Válassz magadnak közülük és nézz körül, hogy valódi élményekben legyen részed.

1. Wadi Rum - Jordánia

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A völgy baljós szépsége tökéletes háttér volt az 1962-os Arábiai Lawrence című film forgatásához. Ez a sivatagi vadság tényleg a filmvászonra illik – homokvölgyek és dűnék, közöttük sziklák labirintusa, természetes boltívek, szűk kanyonok és repedések, gyönyörű színek hajnalban és sötétedéskor, az éjszaka égbolt pedig telehintve csillagok milliárdjaival.  Hogyan juthatunk oda?  Az utazásszervezők általában egynapos utakat indítanak a jordániai Aquabából vagy Petrából. Ha tehetik, aludjanak is ott, mert csak így találkozhatnak a terület legizgalmasabb arcával. 

2. Myvatn tó - Izland

Ide küldték az Apollo 11 legénységét, hogy gyakorolják a holdjárást. Tele van kráterekkel, lávapillérekkel, iszapgödrökkel. A vízből, elszórva kis vulkáni szigetecskék bukkannak elő. Ha nem lennének kacsák a homokos fövenyen, azt is gondolhatnánk, hogy egy másik bolygón vagyunk.  Hogyan juthatunk oda?  Szállj meg Reykjahlióban, a tengerpart észak-keleti részén, vagy Skutustaoir-ban, a déli részen! Elszánt turisták jó, ha tudják, hogy a tó körüli út 36 kilométer hosszú. 

3. Kappadókia - Törökország

Törökországban néhol annyira barátságtalan a táj, hogy a korai telepesek inkább a föl alatti lágy sziklákba vájtak házakat és templomokat. A felszín fölött a lyukacsos sziklák és a „tündérkémények” néven ismert vulkanikus kúpok teszik drámaivá a környéket.  Hogyan juthatunk oda? Fizess be egy léggömbös túrára, vagy szállj meg a tucatnyi barlanghotel valamelyikében, például a Cappadocia Cave Suites-ben!

4. Bogoria-tó - Kenya

Ezen a fenyegető tájon olyan vékony a földkéreg, hogy a felszíne úgy néz ki, mint egy boszorkány óriási üstje. A felperzselt földön források és gejzírek bugyognak. A tó olyan gazdag nátriumsókban és ásványokban, hogy a kék és a zöld algákon kívül alig él meg benne valami. Az életet az emberek feje fölött elhúzó sasok és a hihetetlen számban megjelenő rózsaszín flamingók képviselik, amelyek itt táplálkoznak.  Hogyan juthatunk oda?

Több szállás is található a helyszínen: van egy hotel az északi parton, és több különböző színvonalú kempinghely a tó déli részén.  

Eközben a címlapon

5. Halong-öböl - Vietnam

Ennek a lélegzetelállító tájnak a legfőbb jellemzője az a mintegy 3000 mészkő oszlop, amely kiemelkedik a Tonkini-öböl északkeleti részének smaragd vizéből. A helyi legenda szerint óriás sárkányok hozták létre őket, akiket az istenek hívtak össze, hogy harcoljanak a kínai támadók ellen.  Hogyan juthatunk oda?  Számtalan utazási iroda kínál hajótúrákat Hanoi környékén, amelyek során rendszerint felfedezik a környező szigeteket és a rajtuk lévő barlangokat. Gyakran hozzátartozik egy mesés éjszaka a Cat Ba szigeten.

6. A Pusztulás völgye - Dominika

Ebben völgyben esőerdő burjánzott egészen addig, amíg egy vulkán ki nem tört 1880-ban. Az állatvilágot most csak gyíkok és csótányok képviselik, miközben fortyogó mocsár és gázforrások pöttyözik a tájat.  Hogyan juthatunk oda? 

Kapaszkodj fel Laudat faluba, 1200 méterrel a tengerszint fölé! Innen számos, különböző nehézségű ösvény vezet a völgybe, de vezető nélkül nem ajánlatos elindulni. 

7. Paint Desert - Arizona, USA 

Vibráló vörösek, narancsok, szürkék és rózsaszínek dekorálják a napsütötte Painted sivatagot az egyik magasan fekvő arizonai fennsíkon. Itt volt eredetileg a hopi és a navajo indiánok otthona. Utóbbiak ismertek a szertartásos homokfestésről – összességében ez bolygónk egyik legrendkívülibb helye.  Hogyan juthatunk oda? 

Holbrookból indulva meg lehet tekinteni a sivatagot és Arizona megkövesedett erdőit. A Painted Desert Látogatóközpont az Interstate 40-es út mellett van.