OTTHONKA

Ha ezt el­ol­va­sod, soha töb­bet nem dobod ki a cit­rom­hé­jat

Ha eddig a ku­kába dob­tad a cit­rom­hé­jat, ol­vasd el tipp­je­in­ket. A finom il­latú héj­da­rab­kák ugyanis a kony­há­ban és azon kívül is sok­ol­da­lúan fel­hasz­nál­ha­tóak.

Így használd a konyhában

Egyre több helyen kapni biocitromot, amelynek érdemes minden részét felhasználni, hiszen a hagyományos citromokkal ellentétben ennek a héja is vegyszermentes, tehát ehető.

Citromos bors

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Különleges fűszert kapsz, ha 5 biocitrom reszelt héját összekevered 0,8 dl durvára tört borssal. A keveréket sütőpapírral bélelt tepsin tedd be alacsony fokozatra a sütőbe, és szárítsd meg. Végül konyhai robotgépben őröld porrá. Ha sósan szereted, keverd össze 0,6 dl sóval. Ha viszont sószegényen táplálkozol, ez a lépés elmaradhat.

Citromos-zöldfűszeres vaj

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Negyed csészényi friss vagy szárított vegyes zöldfűszert (pl. kakukkfüvet, oreganót, bazsalikomot, stb.) keverj össze fél csészényi lágy vajjal és egy teáskanál reszelt citromhéjjal. Zsírpapírba tekerve formázz belőle hengert, és tedd a hűtőbe, amíg megdermed.

Frissen tartja a barna cukrot

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Ha citromhéj-darabokat raksz a barna cukor közé, a cukor friss, nedves és könnyen használható marad.

Így használd a háztartásban!

A citromhéj szuper tisztítószer, alig van olyan szennyeződés, ami ellenállna neki. Vigyázz, hogy az élelmiszerekkel érintkező helyeken, és olyan tisztítószerhez, amely sokáig érintkezik a bőröddel, szintén csak bio citromhéjat használj.

A tökéletes tisztítószer

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Egy maréknyi, nagyobb darabokra vágott citromhéjat tegyél egy befőttesüvegbe, öntsd fel ecettel, és hagyd állni két hétig. Amikor valamilyen reménytelenül koszos és zsíros tisztítanivalód akad, keverd össze 1:1 arányban vízzel, és máris indulhat a takarítás.

Eközben a címlapon

Hűtőszekrény-szagtalanító

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Tegyél pár darab citromhéjat a hűtőszekrény polcaira, eltünteti a kellemetlen szagokat, és finom citrusillatot áraszt.

A kuka is illatos lesz

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

A kuka aljába is dobhatsz citromhéj-darabokat a finom illatért. Mivel ez sem a bőröddel, sem élelmiszerrel nem érintkezik, nyugodtan használhatod bármilyen citrom héját.

Eltűnik a vízkő

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

A vízforralóba tegyél pár darab citromhéjat, engedd fel vízzel, forrald fel, majd egy órán keresztül hagyd hűlni, végül öntsd ki. Így könnyen megszabadulhatsz a vízkőtől.

Mikro-tisztítás könnyedén

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Tegyél egy mikrosütőben is használható edénybe vizet, és adj hozzá egy kifacsart citromhéjat. Öt percig magas fokozaton mikrózd. Ha letelt az idő, vedd ki óvatosan a tálkát (vigyázz, forró!), és ha egy kicsit lehűlt a mikró belseje, töröld át puha ruhával. A citrom illóolaj-tartalma és a gőz szépen eltávolítja a szennyeződéseket.

Rovarriasztó

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Tegyél citromhéjat minden olyan helyre, ahol a hangyák vagy a csótányok bejöhetnek a lakásba. A kellemetlen vendégek ugyanis messze elkerülik a citromillatot. Ha a héjakhoz gyerek vagy háziállat hozzáférhet, használj bio citromhéjat.

Kávéfoltok ellen

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Ha elszíneződött a kávéscsészéd belseje, tegyél bele egy citromhéj-darabot, és engedd fel vízzel. Hagyd állni néhány óráig, majd mosd el alaposan.

Reszelőtisztító

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Beleszáradt az ételmaradék a konyhai reszelődbe? Reszeld le vele egy citrom héjának belső, fehér részét, és máris eltűnik. Utána egyszerűen mosogasd el a reszelőt.