KÜLFÖLD

Több száz ember ha­lá­láért fe­le­lő­sek a test­ápo­lók

Kü­lön­böző gyó­gyá­szati jel­legű és bőr­ápoló kré­mek­ről de­rült ki, hogy élet­ve­szé­lye­sek le­het­nek: könnyen la­kás­tü­ze­ket okoz­hat­nak.
  • Szerző: KF

Bár önmagukban nem feltétlenül gyúlékonyak, több száz ember tűzhalála mögött a paraffinos krémek állhatnak - állítja egy veterán tűzoltó, Chris Bell. A West Yorkshire Tűzoltó és Mentőbrigád parancsnoka szerint ezek a készítmények akkor válnak időzített bombává, ha más gyúlékony anyagokkal találkozva kerülnek nyílt láng közelébe.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Bell elmondása szerint legyen szó ekcéma vagy pikkelysömör elleni krémről vagy testápolóról,ha átitatják a ruhákat, kötéseket, könnyen lángra kaphatnak - ehhez elég egy parázsló cigaretta vagy egy begyújtott gáztűzhely is.

Több százezer ember használja ezeket a szereket. Nem tudhatjuk, mennyi tűzeset hátterében állhatnak, de szerintem több százan haltak már meg emiatt

- mondta a tűzoltó.

A veszélyre azt követően hívta fel a figyelmet, hogy a BBC egyik oknyomozó riportjából kiderült: az Egyesült Királyságban forgalmazott 38, vizsgált paraffinos készítmény közül csak hétnek hívják fel a figyelmet a dobozán a gyúlékonyságra.

Bell szerint önmagában a krémekkel nincs baj, viszont a használóknak körültekintően kell eljárniuk: ha a szer átitatja a ruhájukat, kötésüket, a lehető leghamarabb cseréljék le azt, illetve tartózkodjanak az olyan helyzetektől, amiben nyílt lánggal találkozhatnának.

Eközben a címlapon