INSIDER

Gyor­san ter­jed a ma­gyar ku­tyá­kat fe­nye­gető új ha­lá­los be­teg­ség

Öt-hat éve jelen van Ma­gyar­or­szá­gon a ku­tyá­kat ha­lá­los ve­széllyel fe­nye­gető meg­be­te­ge­dés, a szív­fér­ges­ség. A be­teg­ség a fel­me­le­ge­dés miatt azon­ban egyre el­ter­jed­tebb, már a ku­tyák csak­nem egy­ötö­dét érinti.

A fertőzést szúnyogok terjesztik, így tavasszal és nyáron fokozottan oda kell figyelni a kedvencekre. A szívféreg 6-9 hónap alatt fejlődik ki, azért is érdemes félévente szűrni, mert a felnőtt, hím férgeket nem lehet kimutatni.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Először 6-9 hónapos korban javasolt vérvétellel szűrni a kölyköket, mert méhen belül is fertőződhetnek, aztán félévente, évente érdemes ismételni a vizsgálatot, ha biztosra akarunk menni – mondta a -nak Dr. Fekete Mónika kisállat-klinikus.

Hozzátette, hogygondoskodni kell a szúnyogok elleni védekezésről és a vérben keringő lárvák elpusztításáról is. A szakértő hangsúlyozta, hogy a fertőződés nem közvetlenül megy végbe, hanem a szúnyogok vérszívásakor terjed tovább.

Így az ember is fertőződhet, a lárvák a vérben keringve bárhová eljutnak a szervezetben és gondot okozhatnak, például tumorhoz hasonló, nehezen elkülöníthető gócokat képezhetnek.