KÜLFÖLD

Gyor­san szedi ál­do­za­tait a jár­vány, 7 ha­lottja van már tő­lünk délre

Nem csak ha­zánk­ban je­lent ha­tal­mas prob­lé­mát az influ­enza. Hor­vát­or­szág­ban több ezer fer­tő­zött van, rá­adá­sul nem kí­méli az em­be­re­ket a ször­nyű vírus. Heten már be­le­hal­tak a fer­tő­zésbe, az ol­tó­anyag pedig el­fo­gyott!
  • Szerző: Ripost

Mint a már megírta, Magyarországon megkezdődött az influenzajárvány. Múlt héten több, mint 19 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – tájékoztat a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

Ám a járvány nem csak hazánkban jelent problémát, déli szomszédunknál még rosszabb a helyzet. Horvátországban már 9 ezer ember fordult orvoshoz, de jelentések szerint ennek sokszorosa lehet valóban fertőzött. Ráadásul a horvátoknál már halálos áldozatai is vannak a járványnak. 

EZEKET OLVASTAD MÁR?
„December óta csaknem kilencezer influenzás beteget regisztráltak, és már hét halálos áldozata is van a járványnak”

– nyilatkozta Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője.

A szakember szerint az utóbbi tíz év legnagyobb járványa van most Horvátországban, amely még 8 hétig is eltarthat magas intenzitással. Hozzátette, hogy a megbetegedések többségéért az influenza A vírus a felelős, amely veszélyesebb a tavalyi vírustípusnál.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szerint az idei influenzaszezonra csupán 350 ezer oltóanyagot rendeltek, amely már decemberre elfogyott, így nagy bajban vannak azok, akik védőoltást szeretnének beadatni maguknak.