KÜLFÖLD

Gyorsan szedi áldozatait a járvány, 7 halottja van már tőlünk délre

Nem csak hazánkban jelent hatalmas problémát az influenza. Horvátországban több ezer fertőzött van, ráadásul nem kíméli az embereket a szörnyû vírus. Heten már belehaltak a fertőzésbe, az oltóanyag pedig elfogyott!
  • Szerző: Ripost

Mint a %% már megírta, Magyarországon megkezdődött az influenzajárvány. Múlt héten több, mint 19 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – tájékoztat a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

Ám a járvány nem csak hazánkban jelent problémát, déli szomszédunknál még rosszabb a helyzet. Horvátországban már 9 ezer ember fordult orvoshoz, de jelentések szerint ennek sokszorosa lehet valóban fertőzött. Ráadásul a horvátoknál már halálos áldozatai is vannak a járványnak. 

„December óta csaknem kilencezer influenzás beteget regisztráltak, és már hét halálos áldozata is van a járványnak”

– nyilatkozta Vladimir Drazenovic, a Nemzeti Influenza Referencia Központ vezetője.

A szakember szerint az utóbbi tíz év legnagyobb járványa van most Horvátországban, amely még 8 hétig is eltarthat magas intenzitással. Hozzátette, hogy a megbetegedések többségéért az influenza A vírus a felelős, amely veszélyesebb a tavalyi vírustípusnál.

A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szerint az idei influenzaszezonra csupán 350 ezer oltóanyagot rendeltek, amely már decemberre elfogyott, így nagy bajban vannak azok, akik védőoltást szeretnének beadatni maguknak.