OTTHONKA

Gyö­ke­res ka­rá­csony­fát vet­tél? Mu­tat­juk, ho­gyan to­vább

Víz­ke­reszt­tel véget ér a ka­rá­csony, és le kell bon­tani a szoba ékes­sé­gét, a fe­nyő­fát. Ha gyö­ke­res fe­nyő­fát vit­tél be cse­rép­ben, akkor itt az ideje, hogy vissza­jut­tasd a fát a ter­mé­szetbe.
  • Szerző: ripost

A gyökeres fát a lakásban azért nem szabad hagyni, mert a fűtött szobában kényszerhajtásokat nevel, amelyek kiültetéskor visszaszáradnak, és ezt nagyon megsínyli a fenyő. A jelenlegi mediterrán télben nyugodtan dolgozhatsz kint a kertben, mert ilyenkor megered, amit elültetsz.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A földlabdás  fenyő visszaültetésekor áss a gyökér méreténél körben minimum 20 cm-rel nagyobb gödröt. Iszapold be, ha lehet esővízzel, majd vedd le a zsákot a fáról és ültesd el. A konténeres és cserepes fenyők kiültetésénél is ugyanez a technológia.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A földet jól nyomkodd meg körülötte, hogy tömör legyen a talaj. A maradék vizet még rálocsolhatod, majd levelekkel,szalmával, vagy fenyőkéreggel takard be a tövet. Fontos, hogy két naponta öntözd az elültetett fát, ha lehet az összegyűjtött esővízzel, hogy meggyökeresedjen. Az öntözővíz minden esetben itassa át a talajt a teljes gyökérzet aljáig.