OTTHONKA

Gyökeres karácsonyfát vettél? Mutatjuk, hogyan tovább

Vízkereszttel véget ér a karácsony, és le kell bontani a szoba ékességét, a fenyőfát. Ha gyökeres fenyőfát vittél be cserépben, akkor itt az ideje, hogy visszajuttasd a fát a természetbe.
  • Szerző: ripost

A gyökeres fát a lakásban azért nem szabad hagyni, mert a fűtött szobában kényszerhajtásokat nevel, amelyek kiültetéskor visszaszáradnak, és ezt nagyon megsínyli a fenyő. A jelenlegi mediterrán télben nyugodtan dolgozhatsz kint a kertben, mert ilyenkor megered, amit elültetsz.

A földlabdás  fenyő visszaültetésekor áss a gyökér méreténél körben minimum 20 cm-rel nagyobb gödröt. Iszapold be, ha lehet esővízzel, majd vedd le a zsákot a fáról és ültesd el. A konténeres és cserepes fenyők kiültetésénél is ugyanez a technológia.

A földet jól nyomkodd meg körülötte, hogy tömör legyen a talaj. A maradék vizet még rálocsolhatod, majd levelekkel, szalmával, vagy fenyőkéreggel takard be a tövet. Fontos, hogy két naponta öntözd az elültetett fát, ha lehet az összegyűjtött esővízzel, hogy meggyökeresedjen. Az öntözővíz minden esetben itassa át a talajt a teljes gyökérzet aljáig.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?