OTTHONKA

Gyö­ke­res fát vet­tél ka­rá­csonyra? Így gon­dozd az ün­ne­pek után

Idén nem sze­ret­néd ki­dobni a ka­rá­csony­fát? Jó ötlet a gyö­ke­res fe­nyőfa, de ahhoz, hogy szép is ma­rad­jon, gon­dos­kod­nod kell róla. Íme né­hány jó ta­nács, amit ha meg­fo­gadsz, akár még a ker­te­det is dí­szí­teni fogja.

Közeledik a karácsony: te is inkább gyökeres fát választasz? Jó ötlet, de ne felejtsd el, hogy gondoskodnod kell róla, ha nem csak azt szeretnéd, hogy túlélje az ünnepeket.  Ha követed a tanácsokat, akár hosszú éveken keresztül élvezheted majd a társaságát.

Fotó: Pinterest
EZEKET OLVASTAD MÁR?

1. Már a vásárlásnál figyelj oda!

Érdemes megvenni a fát már az ünnepek előttlegalább 1 héttel. Figyelj oda, hogy a földlabda elég nagy legyen, a fád stabilan álljon az edényben.

2. Tartsd hűvös helyen!

Fotó: Pinterest

A gyökeres fát mindenképpen a szabadban, erkélyen, teraszon, vagy fűtetlen helyiségben (garázsban) tartsd addig, amíg el nem jön a díszítés ideje. Figyelj arra, hogy 10 napnál többet ne töltsön a fa szobahőmérsékleten.

3.  Óvatosan díszítsd fel és helyezd el a fát!

Feldíszítéskor lehetőleg nagy teret biztosíts a fenyőfának, mindentől távol. A hő kifejezetten rossz hatással van a növényre. Vigyázz az apró hajtásokra, rügyekre. Legjobb, ha a tetejére csúcsdísz helyett ráköthető díszt helyezel. Helyezz alá alátétet, vigyázz a padlóra, ne hagyjon rajta nyomot. A gyökeres fa kevésbé hullik, mint a kivágott társa. Az ünnepek végeztével ismét helyezd a teraszra, vagy hűvös helyre.

4. Rendszeresen öntözd meg!

Nagyjából kétnaponta öntözd meg, arra figyelj, hogy a talaja mindig enyhén nedves legyen, de ne legyen alatta tócsa! Nem jó, ha túlöntözöd. Érdemes a leveleit permetezni is.

5. Ültesd ki!

Március elején, amikor már napközben nem fagy, ültesd ki a kertbe. Áss kétszer akkora gödröt, mint a korábbi cserép, és ültesd bele a fenyőt. Humusszal, trágyával dúsított homokkal lazított kerti földdel töltsd fel.

Eközben a címlapon

Ne ijedj meg, ha a tél folyamán a fád egyszerűen ledobja tűleveleit, hiszen a levelek cserérődése természetes folyamat. A helyükre újakat növeszt! Átmenetileg nem lesz éppen a legszebb, de hamarosan újra a megszokott külsővel pompázik majd!