MANI

Ezek­hez a hét­köz­napi vi­rá­gok­hoz sose nyúlj, mert be­le­halsz

A világ leg­gyil­ko­sabb nö­vé­nyeit ül­tet­ték egy kertbe. Nort­hum­ber­land her­ceg­nő­jé­nek öt­lete volt, aki ahe­lyett, hogy fű­szer­nö­vé­nye­ket ül­te­tett volna, el­kez­dett mér­gező nö­vé­nye­ket gyűj­teni!

Az Alnwick-kert Anglia északi részén található.

Ez egy lélegzetelállító, több hektáron elterülő turisztikai látványosság. Szó szerint lélegzetelállító!

A rengeteg növény, illatos virág és díszes szökőkút között ugyanis több mint 100 hírhedt gyilkos bújik meg! Természetesen a halálos fajok nem csak úgy elszórva nőnek a kertben. Egy külön, jól elzárt területen gondozza őket a főkertész. A fekete vaskapun már messziről látni lehet, hogy az elhatárolt Méreg Kert az a hely, ahova jobb, ha senki nem merészkedik egyedül!

Annak, aki szakértő kísérettel bemerészkedik erre az elkerített részre, tilos megszagolnia, megérinteni, vagy megkóstolni az ottani növényeket.Annak ellenére, hogy a létező összes módon felhívják erre a figyelmet, előfordul, hogy a turisták elájulnak.

A növények egy része olyannyira népszerű, hogy angliai kertek tömkelegében megtalálhatók, az embereknek még sincs fogalmuk arról, milyen mérges kígyót is melengetnek a keblükön! Van köztük olyan, amelyik leégeti a bőrt, vagy örökre elaltat.

Íme néhány mérgező növény a világ legveszélyesebb kertjéből, amik egy része Magyarországon is megtalálható:

Laburnum anagyroides

Ez a növény nem más, mint a közönséges aranyeső. Minden egyes része erősen mérgező és Közép- és Dél-Európa hegységeiben található meg. Magyarországon pedig a Dunántúlon fordul elő, vadon. Ha bárki szembetalálkozik vele, semmiképpen ne fogdossa vagy vegye a szájába!

Eközben a címlapon

Veratrum album

Ismertebb nevén afehér zászpa.Ez egy liliomvirágféle, Magyarországon pedig védett növény. Gyógynövényként is hasznosítják, ennek ellenére erősen mérgező!

Júniusban-augusztusban virágzik. Szintén kerülendő!

Aconitum napellus

Más néven havasi sisakvirág. Ezt az évelő növényt hívják még kék sisakvirágnak vagy farkasfűnek is. Embernagyságúra is megnőhet, a legmérgezőbb része pedig a gyökere. Az egész növény mérgező, mert minden része diterpén-alkaloidokat, elsősorban akonitint tartalmaz. Ez a méreg az idegrendszert támadja meg, és érzék- és mozgásbénulásokat okoz!

Ricinus communis

A ricinus a kutyatejfélék családjába tartozó, Afrikából származó faj. Gyógy- és dísznövény. Magyarországon is előszeretettel ültetik dísznövényként. A növény mérgező része a ricin fehérjét tartalmazó mag. Ebből készítik hidegsajtolással a sokak számára ismert hashajtó szert.

Ruta graveolens

A kerti ruta illata kissé emlékeztet a boréra. Magyarországon nem őshonos, de gyakran ültetik gyógynövényként. Keresztes rutának is hívják. Helytelenül felhasználva mérgező a rutintartalma miatt. Ha valaki véletlen megeszi, gyomor- és bélgyulladása lesz, hányni fog és vért pisilni. Terhes nőknél vetélést és kómát is okozhat!

Echium vulgare

Magyarországon és az angliai Méreg Kertben szintúgy megtalálható a terjőke kígyószisz. Népiesen: Alcubisi füve. Főzetét a népi gyógyászatban hasmenés kezelésére használják. A növény virágos hajtásaiból drogot készítenek, a drog latin neve: echii herba. Egy evőkanálnyi droghoz pedig egy csésze vizet adnak.

Aki pedig ellátogat a hírhedt angliai kertbe, találkozhat még Pulmonaria angustifoliával, vagyis keskenylevelű tüdőfűvel, fekete hunyorral, és naspolyávalis. A szerencséseket pedig a Méreg Kert főkertésze, Trevor Jones vezeti majd körbe:

(Great Big Story, Player)