KÜLFÖLD

Au­tó­jába zár­kózva nézte végig a ter­ror­tá­ma­dást Lon­don rend­őr­ka­pi­tá­nya

A ta­valy már­ci­us­ban a West­mins­ter­nél el­kö­ve­tett ter­ror­tá­ma­dás­nál jelen volt vé­let­le­nül a lon­doni rend­őr­ka­pi­tány is. Se­gít­ség he­lyett azon­ban az au­tó­já­ban ma­radt, és ma­gára zárta az ajtót.
  • Szerző: WM

Éppen egy találkozóra sietett Sir Craig Mackey akkori londoni rendőrkapitány tavaly márciusban, amikor Khalid Masood egy járművel a járókelők közé hajtott, majd egy késsel agyonszúrt egy rendőrt is. Egy új információ szerint legalább a hősként viselkedő egyenruhás élete megmenthető lett volna, ha a londoni rendőrkapitány bátrabb. A kocsijából ugyanis végignézte az egész merényletet, de ahelyett, hogy a munkájához és esküjéhez hűen segített volna kollégáján és polgártársain, inkább a kocsijában maradt és magára zárta az ajtót.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mackey védekezésként azt hozta fel, hogy nem volt nála védőfelszerelés, sőt még rádió sem, amin segítséget tudott volna kérni. A rendőrkapitány úgy véli, hogy a vele tartózkodó két másik rendőrrel együtt ők is célszemélyekké váltak volna, ha kiszállnak a kocsiból, és biztosan súlyos sérüléseket szenvedtek volna mindhárman, de könnyen lehet, hogy meg is haltak volna.

A brit közvélemény egyértelműen elítéli a lovaggá ütött Mackey gyávaságát, és sokan a szemére vetik, hogy végig bírta nézni egy rendőr halálát anélkül, hogy a segítségére sietett volna.