RIPOSTER

Gyáva a ha­tó­ság par­lag­fűügy­ben, vagy rossz a jog­sza­bály?

A Ri­post cikke nyo­mán azon­nal te­rep­szem­lét tar­tot­tak a ha­tó­ság em­be­rei a nóg­rádi par­lag­fű­dzsun­gel­ben. Leg­na­gyobb döb­be­ne­tünkre úgy ta­lál­ták, hogy min­den úgy jó, ahogy van. 1 mil­lió négy­zet­mé­ter­nyi par­lagfű to­vábbra is ont­hatja a pol­lent, akár száz ki­lo­mé­terre is vi­heti a szél a sú­lyos be­teg­sé­get okozó port. Nehéz el­dön­teni, hogy a ha­tó­ság gyáva, vagy rossz a jog­sza­bály.

Mint arról a keddi címlapján beszámoltunk: lakossági bejelentés nyomán egy 100 hektáros parlagfűmezőre bukkantunk Nógrád megyében, Szirák és Egyházasdengeleg között. A területet egy helyi vállalkozó bérli, a lapunk által bemutatott fotókon jól látszik:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
embernagyságú parlagfű virít a napraforgó között.

A helyszínen találkoztunk a Nógrád Megyei Kormányhivatal Növényi és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetőjével, Puszta Gergellyel és munkatársával, akik cikkünk nyomán indultak terepszemlézni. Nyilatkozni azonban már nem volt módjuk, kérdéseinkkel a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetőjéhez irányítottak.

Pedig nagyon szeretnénk tudni, hogyan fordulhat elő, hogy ekkora területen teremhet a parlagfű anélkül, hogy az a hatóságnak feltűnne. Hol vannak az ellenőrök, miért nem kényszerítik a gazdát, hogy tartsa rendben a földjét?

A szakemberekkel beszélgetve kiderült: a jogszabály több kibúvót is kínál a gondatlan gazdáknak.

Hogy mik ezek, megtudhatja a szerda reggel megjelenő Ripost napilapból!