KÜLFÖLD

Gyász: meg­le­pően so­káig élt a hosszú be­teg­ség után el­hunyt ural­kodó

Az utolsó román ki­rályt 96 éves ko­rá­ban érte a halál.
  • Szerző: Ripost

Elhunyt Mihály, volt román király – jelentette be kedden az egykori uralkodó családja.

A 96 éves egykori uralkodó daganatos betegségben és leukémiában szenvedett, Svájcban kezelték, ottani rezidenciáján érte a halál. Ő az utolsó olyan személyiség, aki a második világháború idején államfő volt.

Mihály tavaly márciusban súlyos betegségére hivatkozva közölte, hogy "visszavonul a közélettől". Utoljára 2014 novemberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Bár nem volt aktív szereplője a román közéletnek, nagy tiszteletnek örvendett az országban, és személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a királyság eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

A román uralkodókat eddig a Curtea de Argesen épült 16. századi kolostorban helyezték örök nyugalomra, itt azonban nincs már hely újabb kripták kialakítására, ezért 2009-ben egy új királyi kápolnát építettek a régi templom szomszédságában. Mihály tavaly elhunyt feleségét, Anna volt királynét már itt temették el.

Mihály a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia volt. Gyermekként 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított addigi szövetségeseivel, a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a 2000-es években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták az államosított ingatlanaik jelentős részét.