KÜLFÖLD

Gyász, meg­halt a leg­idő­sebb mil­li­ár­dos

David Ro­cke­fel­ler 101 éves volt.
  • Szerző: Ripost

Százegy éves korában elhunyt David Rockefeller üzletember, a világ legidősebb milliárdosa. New York-i otthonában álmában érte a halál hétfőn – közölte a család szóvivője.

David Rockefeller a Standard Oil amerikai olajvállalat társalapítójának, John D. Rockefellernek, az Egyesült Államok első milliárdosának volt az unokája. Vagyonát hétfőn megjelent számában a Forbes magazin 3,3 milliárd dollárra becsülte.

100. születésnapján, tavaly az amerikai Maine államban lévő nemzeti parknak ajándékozott ezerhektárnyi földet. Százötven millió dollárt adott a New York-i Modern Művészetek Múzeumának, amelynek édesanyja volt a társalapítója.

David Rockefeller műgyűjteményének értékét – benne Picasso, Monet és Rothko festményeivel – mintegy 550 millió dollárra becsülik. Évről évre több millió dollárt adományozott egykori egyetemének, és csatlakozott az Egyesült Államok két leggazdagabb polgára, Bill Gates és Warren Buffet felhívásához, hogy hatalmas vagyonuk legalább felét még életükben, vagy végrendeletükben ajánlják fel jótékony célokra.

David Rockefellert 1998-ban a legmagasabb amerikai kitüntetéssel, a Szabadság Éremmel tüntették ki.