KIAJOBB

Ma­gyar kapus a világ egyik leg­jobbja

Gu­lá­csi Péter a világ egyik leg­jobb ka­pu­sa­ként várja a német lab­da­rúgó-baj­nok­ság foly­ta­tá­sát.
  • Szerző: mv

A Bundesliga őszi 17 fordulója során Gulácsi Péter kapta a legkevesebb gólt. Az RB Leipzig hálóőrét mindössze 17-szer mattolták, teljesítményével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a csapata a negyedik helyről várja a januári folytatást.

A magyar kapus ősszel bekerült a Bundesliga álomcsapatába
A magyar kapus ősszel bekerült a Bundesliga álomcsapatába

A 28 éves kapust a Bundesliga honlapján beválasztották az őszi idény álomcsapatába, a whoscored.com pedig a világ legjobb kapusai közé sorolta őt. A statisztikákkal foglalkozó oldal az öt európai topliga (angol, francia, német, olasz, spanyol) kapusait rangsorolta a védési hatékonyságuk alapján.

Gulácsiról kiderült, hogy a lövések 78,6 százalékát hatástalanította, és ezzel az élbolyba, a hetedik helyre került. A magyar válogatott kapusa többek között olyan neveket előzött meg, mint a PSG kapusa, Gianluigi Buffon, a Real Madrid hálóőre, Thibaut Courtois vagy éppen a Manchester United portása, David de Gea. A lista első helyén, 84,2 százalékos teljesítménnyel, a Liverpool kapusa, Alisson Becker áll, de Gulácsi tavasszal akár őt is megelőzheti.

Gulácsi a hetedik helyen áll a kapusok védési hatékonyságát összegző listán
Gulácsi a hetedik helyen áll a kapusok védési hatékonyságát összegző listán

A 23-szoros magyar válogatott kapus szombaton a Dortmund ellen tovább javíthatja mutatóit. Nem lesz könnyű dolga, hiszen az éllovast fogadják, amely magasan a legtöbb gólt (44) szerezte az őszi idényben. Ha Gulácsi a Paco Alcácer és Marco Reus fémjelezte gárda ellen is remekel, akkor megőrizheti helyét a Bundesliga álomcsapatában. 

Az RB Leipzig-Dortmund mérkőzést szombaton 18:30-tól játsszák.