INSIDER

Gru­evszki meg­kapta a me­ne­kültsá­tuszt, írta Fa­ce­book-ol­da­lán a volt mi­nisz­ter­el­nök

A Ma­gyar Idők ér­te­sü­lése sze­rint a volt ma­ce­dón mi­nisz­ter­el­nök meg­kapta a me­ne­dék­jo­got. A hírt Ni­kola Gru­evszki meg­erő­sí­tette.
  • Szerző: F.G.

A lap internetes felületén azt közölte: megkeresték a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalt, ám a szervezet nem erősítette meg az információt.     A hivatal arra hivatkozott, hogy a hatályos törvények szerint erről csak az érintettnek és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának adhatnak tájékoztatást.

Nikola Gruevszki menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak – ezt állapította meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal – írta a Magyar Idők – a volt macedón miniszterelnök által benyújtott kérelem részletes kivizsgálása után.

A lap úgy tudja, hogy a hatóság megalapozottnak tekinti Gruevszki félelmét, hogy hazájában veszélyben lenne az élete, ugyanis a hatóságok nem biztosítanának neki védelmet, hiszen a kormány – amely a macedón hatóságokat is irányítja – nem demokratikus lépésekkel kívánja korlátozni és elvenni a volt miniszterelnök személyes szabadságát. A bevándorlási hivatal arra a következtetésre jutott, hogy Gruevszki visszatérése esetén hazájában a politikai múltja és véleménye, illetve az új kormány részéről őt ért koholt vádak miatt a hatalom üldöztetésének lenne kitéve.

A menedékjog megadását a volt kormányfő Facebook-oldalán megerősítette.