DIÉTA

Na­gyon fi­gyelj: új je­lö­lé­sek lesz­nek a glu­tén­men­tes élel­mi­sze­re­ken!

A liszt­ér­zé­ke­nyek mos­tan­tól új cím­kék­kel ta­lál­koz­hat­nak az élel­mi­sze­re­ken. Per­sze a ré­giek is ma­rad­tak, de így még könnyebb lesz el­iga­zodni a ren­ge­teg­ben, meg is mu­tat­juk, ho­gyan!
  • Szerző: Ripost

A gluténérzékenyek (régi kifejezéssel: lisztérzékenyek) mostantól új címkékkel is találkozhatnak a termékeken – az eddig jól megszokottak mellett. Több dolog változott ugyanis a glutén-, illetve lisztérzékenyeknek gyártott élelmiszerekkel kapcsolatban: új szabály szerint címkézik az élelmiszereket.

Ha valakinél gluténérzékenységet állapítanak meg, akkor élete végéig gluténmentes diétát kell tartania. Tehát tilos fogyasztania a glutént, vagy ahhoz hasonló szerkezetű búzát, rozst, árpát, és ezek változatait tartalmazó élelmiszereket, illetve a gluténnal szennyezett élelmiszereket.
Ezek a jelölések és kiegészítő feliratok lesznek az élelmiszereken.
Ezek a jelölések és kiegészítő feliratok lesznek az élelmiszereken.

Mit mivel jelölnek a címkéken?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A gluténmentes kifejezés csak akkor használható, ha egy élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. Ezt a természetes módon gluténmentes termékekre is rá lehet írni.

A nagyon alacsony gluténtartalmú felirat csak akkor szerepelhet a terméken, ha legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmaz.

Ezeken kívül mostantól a gluténérzékenyek is fogyaszthatják vagy coeliakiában szenvedők is fogyaszthatják kijelentésekkel is találkozhatsz majd.

A kifejezetten gluténérzékenyek számára készült vagy kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült szöveg akkor kerülhet rá a csomagolásra, ha az élelmiszer gluténtartalmát csökkentették, vagy a glutént tartalmazó összetevőt gluténmentes hozzávalóval helyettesítették.

Eközben a címlapon

Fontos, hogy figyelj: a kifejezetten gluténérzékenyek számára készült vagy kifejezetten coeliakiában szenvedők számára készült jelölések a maximálisan 20 mg/kg és 100 mg/kg glutén tartalmú termékeken is szerepelhetnek.

Zabot ehetnek a gluténérzékenyek is, de nem mindenki.
Zabot ehetnek a gluténérzékenyek is, de nem mindenki.
Fotó: 123RF

A gluténérzékenyek többségének az étrendje tartalmazhat zabot, anélkül, hogy ez veszélyt jelentene az egészségükre. Persze van olyan is, aki nem ehet zabot sem. Így komoly gondot jelent a zab gluténnal való szennyeződése, ezért a gluténmentes, vagy nagyon alacsony glutén tartalmú termékekben levő zab gluténtartalmát is szabályozták. A gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése és feldolgozása során ügyeltek arra, hogy búzával, rozzsal, árpával ne szennyeződjön, és a gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg.

Az előrecsomagolt élelmiszerek címkéjén kötelező a glutént tartalmazó búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut nevét az összetevők felsorolásában kiemelni. A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében is kötelező a gluténtartalomra vonatkozó tájékoztatást adni. Persze a diagnosztizált gluténérzékenyeknek érdemes kellő óvatossággal kezelni a nem előrecsomagolt élelmiszereket, hiszen azok érintkezhetnek lisztes dolgokkal is.

Hogyan derül ki a baj?

A gluténérzékenység egyik legárulkodóbb jele a hasmenés, mert a lisztérzékeny betegek szervezetében a tápanyagok nem szívódnak fel rendesen. Ez pedig hiánybetegségekhez vezethet.

Vannak gluténmentes kenyerek is.
Vannak gluténmentes kenyerek is.
Fotó: Pinterest

Székrekedés vagy refluxbetegség is kialakulhat. Utalhat az érzékenységre a korpás haj vagy ekcéma is, de a migrén is árulkodhat erről a betegségről.

Ha felmerül a gyanú, hogy gluténérzékeny vagy, azonnal menj orvoshoz, és csak az ő tanácsai alapján kezdj diétába!

Amíg az orvos nem mondja, ne hagyd el a glutént az étrendedből!

A diagnosztizáláshoz a szakorvos először is alaposan kikérdezi a pácienst arról, előfordult-e a családban másnál ez a betegség, vagy van-e más családtagoknak is hasonló tünete. Ezután vérvizsgálatot végeznek, és ha szükség van rá, később más vizsgálatokat is elvégezhetnek.