KÜLFÖLD

Glo­bá­lis ka­taszt­ró­fát okoz­hat az 5G mo­bil­há­ló­zat el­ter­je­dése?

A kér­dés egyre töb­be­ket ag­gaszt, de még nincs rá kor­rekt vá­lasz. Egye­lőre ál­lat­kí­sér­le­tek­ről tu­dunk, de a mo­bil­ipar leg­ké­sőbb jö­vőre már el­kez­dené a tor­nyok te­le­pí­té­sét és a su­gár­zást.
  • Szerző: SZM

298 egészséges madár hullott el az 5G mobilhálózat tesztelésekor Hollandiában, írtuk meg tavaly novemberben. A Huijgenspark egyes részeit ezután a rendőrség lezárta és megtiltották a kutyák sétáltatását a parkban. A holland élelmiszerhatóság, a Wildlife Health Center (DWHC) és a Wageningen Egyetem állatorvosi laboratóriuma megvizsgálta a tetemeket. A madarak nem voltak betegek, egyszerűen lehullottak a fákról.

Egy héttel később kiderült, hogy röviddel előtte a szomszédos HS Tele Center tetején egy új, mobiladót építettek, ami alulról nem látható. Ez az árbóc 5G rendszerrel van felszerelve.

Egyelőre csak feltételezhető, de még nem bizonyítható, hogy ezek a madarak egy 5G kísérlet áldozatai voltak. A teszt 7,4 GHz-es csúcsfrekvencián történt, amely 4,05 cm-es hullámhossznak felel meg.

Ez a hullámhossz rezgéseket hozhat létre a szervezetben, amelyet a madarak nem viseltek el.

Habár az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint további kísérletekre van szükség, a mobilkommunikáció multinacionális iparága óriási haszontól esne el minden olyan napon, amikor a kísérletek miatt arra várakozna, hogy az 5G-t hivatalosan is elindítsa világszerte.

Mindenesetre tavaly szeptemberben Kaliforniában Mill Valley városi tanácsa megtiltotta az 5G-vel sugárzó tornyok elhelyezését és kis cellák fejlesztését a lakóövezetekben, arra hivatkozva, hogy „a 4G és 5G kis cellás tornyok által kibocsátott mikrohullámú sugárzás káros egészségügyi és környezeti hatásokkal jár.”

Ők biztonsági okok miatt döntöttek így, de egyelőre csak olyan hím patkányokban mutatták ki a rák kockázatának növekedését, amelyeket két évig, napi 9 órán keresztül /nem tudni mekkora/ elektromágneses térben neveltek.Az RT úgy tudja, hogy ebben a kísérletben a “vakteszt” nem hozott ugyanolyan eredményt és a nőstény patkányokra nem volt hatással az elektromágneses mező.

Eközben a címlapon
Mindenesetre időt kérne a kísérletekre még az 5G bevezetése előtt 40 országból 215 tudós is, akik aggódnak a szóban forgó “nem ionizáló elektromágneses mezők” emberekre gyakorolt hatása miatt.

Egy levélben Dr. Martin Pall, a Washingtoni Állami Egyetem biokémiai professzora azt állította, hogy az 5G hálózatok súlyos biológiai és egészségügyi hatásokkal járhatnak, beleértve a sejtek DNS szerkezetében okozott mutációkat is, amelyet növelik a rák kockázatát.

Nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, de a mobil iparág már 2020-ra készen áll az 5G bevezetésére. Ami önmagában persze rengeteg előnnyel járhat, leszámítva, ha a pesszimista jóslatok beigazolódnak. Ha nem is azonnal, de néhány évtized alatt, amíg viszont ez a lelkesen reklámozott újdonság horribilis profitot hozhat a globális befektetőknek.