KIAJOBB

Le­ekens meg­bu­kott! Jön a pót­vizsga

Óri­ási a tétje a mai, pa­pí­ron ba­rát­sá­gos ma­gyar-auszt­rál meccs­nek. A ka­pi­tány ál­lása is ve­szély­ben?
  • Szerző: vav

A fehéroroszok elleni kilátástalan játék után felerősödtek a kritikák Georges Leekens szövetségi kapitánnyal szemben. A mind élesebben támadott belga szakember bukásra áll az év végén. A szeptemberi „iskolakezdésig” – a finnországi Nemzetek Ligája-tétmeccsig – csak a mai, ausztrálok elleni felkészülési találkozó (szombat 17.30, tv: M4 Sport) ad alkalmat a „pótvizsgára”.

A nyilatkozatai olykor már bicskanyitogatónak tűnnek
A nyilatkozatai olykor már bicskanyitogatónak tűnnek
Fotó: Sulyok László
EZEKET OLVASTAD MÁR?

A magyar labdarúgó-válogatott eredménysora és játéka láttán Leekens ellen fordult a szurkolók közhangulata. Ez nem csak az internetes közösségi oldalak dühödt vagy éppen gúnyos hozzászólásain mérhető le, de például azon is, hogy a szezon utolsó meccse előtti napon még több mint 11 ezer jegy várt gazdára a Groupama Arénába.

Ráadásul a szerdai, breszti 1-1 láttán nem csak a drukkerek, hanem a futballszakemberek, sőt finoman, burkoltan már a saját játékosai is hangot adtak a nemtetszésüknek. Mi lesz itt, ha netán az újabb, a szerdainál erősebb ellenfél is lefocizza a Leekens-csapatot?

Ideje mutatnia valamit a csapatával
Ideje mutatnia valamit a csapatával
Fotó: AFP

Az ausztrálok elleni felkészülési meccsnek ebben a helyzetben, a vészesen közelgő őszi Nemzetek Ligája-találkozók előtt igenis nagy a tétje. Kivált Csányi Sándor MLSZ-elnök bő egy hónappal ezelőtti nyilatkozata fényében. A sportvezető április végén a Nemzeti Sportnak hangsúlyozta: az ismert nehézségek – válogatott focistáink hullámzó formája, az Eb-szereplés után búcsúzó vezéregyéniségek hiánya, és a csapatépítésre jutó rövid idő – ellenére elvárás, hogy Leekens szeptemberre ütőképessé formálja a nemzeti együttest.

Csányi Sándornak eddig aligha tetszenek a látottak
Csányi Sándornak eddig aligha tetszenek a látottak
Fotó: MTI
Most is azt mondom, ott kell lennünk az Eb-n!

(…) Nagyon várom a júniusi felkészülési meccseket, és azt, hogy folytatódjon a javuló tendencia, amely a kazahok elleni mérkőzés után a skótok elleni találkozón nyújtott magyar játékot jellemezte

– jelezte akkor Csányi, hogy a fehéroroszok és ausztrálok elleni találkozók hiába papíron barátságos meccsek, óriási a tétjük a 2020-as, részben budapesti Európa-bajnokságon való (el)várt részvétel miatt.

Eközben a címlapon
A Leekens-csapat eredményei
Március 23.: Magyarország-Kazahsztán 2-3
Március 27.: Magyarország-Skócia 0-1
Június 6.: Fehéroroszország-Magyarország 1-1
A tavaly novemberi, Luxemburg (1-2) és Costa Rica (1-0) elleni meccseken Georges Leekens már a válogatott mellett volt, de megbízott kapitányként Szélesi Zoltán vezette a csapatot.