KÜLFÖLD

Gén­mó­do­sí­tott sej­tek­kel a rák ellen? Biz­ta­tóak az első ered­mé­nyek!

Va­lódi át­tö­rést hoz­hat az or­vos­tu­do­mány­ban az az új te­rá­pia, ami gén­mó­do­sí­tott vér­sej­tek­kel veszi fel a küz­del­met a rák ellen. A spe­ci­á­lis ke­ze­lést el­ső­ként egy brit kis­ba­bán al­kal­maz­ták si­ke­re­sen, ha­ma­ro­san azon­ban vi­lág­szerte be­vet­he­tik.
  • Szerző: Doris

T-sejt terápia - ez a neve annak a forradalminak kikiáltott módszernek, amellyel az orvostudomány sikerrel veheti fel a harcot a rák ellen. Bár a kutatók szinte havonta előrukkolnak valamilyen új, hatásosnak vélt kezeléssel, a génmanipuláción alapuló terápiát valóban áttörőnek tartják - írja a Daily Mail.

A módszer lényege

EZT OLVASTAD MÁR?

A kezelés első lépéseként a beteg saját véréből úgynevezett T-sejteket állítanak elő. Ezek lényegében fehérvérsejtek, melyek eredetileg a különböző vírusok és baktériumok ellen védik a szervezeteket. Egy génkezelésnek köszönhetően azonban képesek lesznek felvenni a harcot a rákos sejtekkel is.

Később az orvosok reprodukálják ezeket a génmódosított sejteket, és több milliót állítanak elő belőlük. A sokszorosított sejteket végül infúzión át visszajuttatják a beteg szervezetébe, abban bízva, hogy végleg el tudják pusztítani a rákot és a betegség kiújulását is megelőzik.

Eddigi eredmények

A világon először egy leukémiás brit csecsemőt, a kis Layla Richards-ot kezelték sikeresen ezzel a módszerrel. Azt még korai lenne állítani, hogy a kislány teljesen felgyógyult a betegségéből, ám apja megkönnyebbülten nyilatkozott a kezelés után.

Eközben a címlapon

"Elsőre ijesztőnek tűnt, hogy egy eddig sehol sem alkalmazott terápiával próbálják megmenteni a lányom életét, ám még a kockázatok ellenére sem volt kérdés, hogy kipróbáljuk."

Azóta pedig két tanulmányból is arra lehet következtetni, hogy a T-sejt terápia valóban hatékony lehet.

Az egyik szerint a génmódosított sejtek nem elég, hogy legyőzhetik a rákot, de 14 évig megakadályozhatják annak visszatérését.

Egy másikból pedig azt lehet valószínűsíteni, hogy a kezelés hatására a betegek 94%-a teljesen felgyógyulhat. Azt persze nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egyelőre egy optimista feltételezés.

A forradalminak hitt módszert jelenleg is tökéletesítik a tudósok és valódi áttörést remélnek tőle.