OLDALVONAL

Ez a titka, fiúk ellen ké­szült a leg­jobb ma­gyar női hokis

Erre talán ő sem szá­mí­tott, de Gas­pa­rics Fanni máris fe­lül­múlta a ta­va­lyi si­ke­reit. A ma­gyar ho­kist 2018-ban az év já­té­ko­sá­nak vá­lasz­tot­ták itt­hon, idén vi­szont tör­té­nel­met írt a vá­lo­ga­tot­tal a bu­da­pesti vi­lág­baj­nok­sá­gon, ahol ő lett a torna leg­jobb csa­tára.
  • Szerző: mv

Gasparics Fanni hat góllal és hat gólpasszal járult hozzá a magyar válogatott feljutásához, ezzel ő lett a budapesti divízió 1/A-s vb legjobb játékosa.

Gasparics (balra) hat gólt szerzett a budapesti vb-n
Gasparics (balra) hat gólt szerzett a budapesti vb-n
Fotó: MTI
EZT OLVASTAD MÁR?

Ráadásul a 24 éves klasszis rendre a nehezét vállalta a meccseken: Norvégia ellen 72 másodperccel a vége előtt ő szerezte a győztes gólt, a dánok ellen előbb egyenlített, majd fordított, Olaszországot az ő góljával törtük meg, az Ausztria elleni "döntőben" pedig övé volt a nyitó találat. Vagyis kulcsemberhez, a csapat sztárjához méltóan teljesített.

De miként jutott el idáig? Nos, már a 2012-es ifjúsági olimpián jelezte, hogy nem egy átlagos hokis: ezüstérmes lett a lányok egyéni ügyességi hoki versenyében. Egy évvel később, 19 évesen profi szerződést kötött az orosz női profiligában szereplő Traktor Cseljabinszkkal, de az igazi sikereket az Agigyel Ufa együttesével aratta.

Bajnoki címet szerzett, kétszer is szerepelt az orosz bajnokság All Star-gáláján, miközben kiválóan megtanult oroszul. A magyar válogatottal is remekelt, a tavalyi vb-n szintén ő volt a torna legeredményesebb játékosa, de akkor "csak" bronzéremmel tértek haza. Nem véletlen, hogy 2018-ban őt választották az év női játékosának idehaza.

Gasparics Fanni lett a vb legjobb csatára (Fotó: Mudra László)
Gasparics Fanni lett a vb legjobb csatára (Fotó: Mudra László)

Gasparics azóta hazatért Oroszországból, a hoki mellett egyetemre jár, vegyészmérnöki és biomérnöki karon tanul. A vb-re speciálisan készült, miután a MAC-Marilynhez női csapatához került engedélyt kapott arra, hogy az U18-as fiú bajnokságban is szerepeljen, magyarán dupla terheléssel várta a vb-t. Bevált, talán ennek is köszönhette, hogy kiemelkedően játszott.

"Egyedül ezt nem tudtam volna elérni – indokolt Gasparics a jegkorongblog.hu-nak. - Ki kell emelnem a sortársaimat, tényleg remekül ment a játék velük. Pat Cortina kapitány pedig olyan változásokat hozott a csapat életébe, amelyekre más nem lett volna képes."

Eközben a címlapon

Fanni már a párjának szurkol

Gasparics Fanni párja szintén jégkorongozó. Garát Zsombor jelenleg a magyar válogatottal készül a kazahsztáni divízió 1/A-s világbajnokságra, ahol a lányokhoz hasonló sikerre készülnek: szeretnének feljutni az elitbe. Ezt a diadalt a férfiak 2008-ban azzal a Pat Cortinával érték el, aki egy hete a lányokkal járt sikerrel a budapesti vb-n.