KÜLFÖLD

A la­ko­sok vissza­tér­het­nek Fu­kus­imába - meg­halni

Hat évvel a fu­kus­imai erőmű-ka­taszt­rófa után a la­ko­sok las­san vissza­tér­het­nek ere­deti lak­he­lyükre - ezzel vi­szont van egy kis baj...
  • Szerző: KF

A kormány közlése szerint március végére sikerül annyira megtisztítani a levegőt, hogy az Iitate nevű, mezőgazdasággal foglalkozó település 6000 lakója nyugodtan visszatérhet. Ezzel azonban több probléma is van.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Toru Yamanaka - AFP
Fotó: Europress / Toru Yamanaka - AFP

A kiürítési intézkedés végével egy időben a kormány elzárja a pénzcsapokat: az evakuálásra kényszerült lakosok többé nem kapják meg a költözés miatti kompenzációs összeget, hiszen a hivatalos kommunikáció szerint már hazatérhetnek, nincs rá szükségük.

A nagyobbik gond viszont az, hogy aktivista csoportok és a szakértők sem értenek egyet azzal, hogy a térség már biztonságos: a radioaktivitás szintje még mindig túl magas. Ez pedig azt jelentheti, hogy

a kormány inkább a lakosok életét kockáztatja, csak hogy ne kelljen több pénzt fizetni a kárpótlásukra.

Fukusima környékét 2011. március 11-én rázta meg egy 9-es erősségű földrengés. A cunami hatására az erőmű hűtőberendezése meghibásodott, három reaktor leolvadt, és kisebb vegyi robbanások is történtek a létesítményben. Ennek hatására a környék levegőjébe radioaktív szennyeződés jutott, a lakosoknak menekülniük kellett. Ha viszont most visszaköltöznek, úgy, hogy a térség még veszélyt jelent az egészségükre, az akár halálos betegségek, elsősorban rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet.

Kérdés, hogy a kormánynak tényleg megéri-e kockáztatni több ezer ember életét…

Eközben a címlapon