OLDALVONAL

Ugyanaz győzte le Fu­cso­vi­csot és a Li­ver­poolt is

Így dön­te­nek a mil­li­mé­te­rek­ről a vitás hely­ze­tek­ben. A já­ték­ve­ze­tők talán más­hogy ítél­tek volna, de nincs apel­láta.
  • Szerző: vav

Fontos mérkőzéseken két nap alatt kétszer is a Hawk-Eye (Sólyomszem) segítségével meghozott döntések jelentették a fordulópontot.

A sportolók és a szurkolók persze vérmérsékletüknek és szimpátiájuknak megfelelően így is vitatják az ítéleteket – a technika manipulálására gyanakodnak –, de ennél jobban nehéz lenne kiküszöbölni az emberi tévedést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Stones az utolsó pillanatban mentett
Stones az utolsó pillanatban mentett

Fucsovics Márton ellen kedden azután fordított Novak Djokovics a dohai torna nyolcaddöntőjében, hogy teniszezőnk rossz ütemben kérte a technológia használatát. Marci kint látta a labdát a szerb világelső egyik ütése után, de a Sólyomszem alapján az milliméterekkel csípte a vonalat.

Hasonlóan döntöttek az angol labdarúgó Premier League csütörtöki szuperrangadójának vitatott helyzeténél. John Stones látszólag már belülről kanalazta ki a kapuba tartó labdát, de a számítógép szerint a labda nem haladt át teljes egészében a gólvonalon, 11 milliméter hiányzott a gólhoz.

Még csípte a gólvonalat a labda
Még csípte a gólvonalat a labda
Fotó: Twitter

Emitt végül a City, amott Djokovics használta ki a lélektani fordulópontot, és győzött.

A 2001-ben feltalált, számos sportágban – a röplabdától a sznúkeren át a tollaslabdáig – már évek óta használt Sólyomszem-rendszert a Sony cég fejlesztette ki. Lényege: a labda mozgását a magasban, a stadionok, csarnokok tetőszerkezete alatt rögzített hat-hét nagysebességű kamerával rögzítik.

Eközben a címlapon
Nagysebességű kamerákkal követik a labda útját
Nagysebességű kamerákkal követik a labda útját
Fotó: AFP

A képek számítógépes összevetése alapján pontosan meghatározható az adott pillanatban elfoglalt pozíció. Ezek segítségével, háromdimenziós animációval lehet megmutatni a nézőknek a labda röppályáját, lepattanásának helyét.

A futballbírók például az okosórájukra kapnak rezgő értesítést arról, hogy gólt kell-e ítélniük egy-egy kétes helyzetben.

Federer is beletörődött

A teniszben 2006 óta alkalmazott Sólyomszemet sokáig kritizálták a teniszezők. Sokan idegenkedtek tőle, többek között Roger Federer is élesen bírálta. Az idő múlásával azonban egyre inkább elfogadják.

A teniszben már 2006 óta használják a technológiát
A teniszben már 2006 óta használják a technológiát

Vélhetően így lesz ez idővel a labdarúgásban is.

Sólyomszem az NB I-ben?

Valamely gólvonal-technológiát és a videobírót előbb-utóbb várhatóan az új magyar futballstadionokban is kiépítik. Csányi Sándor MLSZ-elnök nemrég elárulta: évek óta vizsgálják a legészszerűbb alkalmazás lehetőségeit. A telepítési és használati költségei is magasak, de része lehet a szövetség 2020 és 2025 közötti intézkedési tervének.

Van más módszer is

Miután a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályalkotó testülete 2012-ben beadta a derekát, először az akkori Klubvilágbajnokságon tesztelték a gólvonal-technológiákat. Az angolok már hatodik éve használják a Sólyomszemet, s már a német Bundesligában és az olasz Serie A-ban is bevezették. Többek között a francia Ligue 1-ben viszont egy másik módszert, a GoalRef technológiát használják. Ez a kapu körül kialakított mágneses téren belül jelzi a labdába épített mikrochip helyzetét.