INSIDER

Friss hírek a Hab­le­ány ki­eme­lé­sé­ről, ez jön most

A leg­kri­ti­ku­sabb rész az lesz, ami­kor a hajó el­sza­kad az alj­zat­tól. Egye­lőre nem tudni, mi­lyen sé­rü­lé­sek van­nak a ha­jó­tes­ten.
  • Szerző: Ripost
Forrás: MTI-Máthé Zoltán
Forrás: MTI-Máthé Zoltán

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője sajtótájékoztatót tartott a Margit híd közelében elsüllyedt Hableány kiemelésével kapcsolatos feladatok végrehajtásának aktuális helyzetéről.

"Azt a folyamatot, amelyet az emelési pontok kialakításának neveztünk, sikerrel befejeztük. A hajó rövidesen emelhetővé válik. Addig még sok feladatunk van, ameddig az emelést meg lehet kezdeni. A Clark Ádám daru rövidesen elfoglalja a helyét, akkor áll össze az úszómű. Ha ez megtörtént, a kötélrendszert a csigára lehet akasztani a Clark Ádám darun, az emelés szakemberei megnézik, hogy a méretek helyesek-e, s ha ez is rendben van, akkor leszünk készen az emelésre."

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Azt, hogy erre mikor kerül sor, nem tudta pontosan megmondani, de a tervek szerint belátható időn belül megtörténik a Hableány felszínre hozása. Azt még hozzátette, hogy a látási viszonyok miatt a nappali órákban várható a kiemelés.

"Egy hetvenéves hajótestről beszélünk, az, hogy az ütközés milyen sérüléseket okozott, még nem tudhatjuk. Mindezek ellenére nem zárható ki, hogy a testtel történik majd valami, de reményeink szerint nem fog. Az emelési mechanizmus részletes menetrendje össze van állítva, különböző stációk, emelési szintek lesznek."

"Először egy lassú emelési eljárás lesz, hogy a hajó elszakadjon az aljzattól, ez a legkritikusabb. Ezt a Fővárosi Tűzoltóság búvárai fogják megtenni. Utána következik a konkrét hely átvizsgálása, a vízfelszín fölött. A következő szinten az esetleges áldozatok kihozása, biztonságba helyezése lesz. Ez után már egy folyamatosabb emelési metódus lesz, a Clark Ádám daru a roncsot a kék színű bárkára teszi majd, így a roncs elszállítható állapotba kerül. Utána bűnügyi nyomozás tárgya lesz.”  

Eközben a címlapon