KÜLFÖLD

Három gyermeke van a 8 éves kisfiút vonat elé lökő férfinak

Németország nem tud felocsúdni abból a borzalomból, ami hétfőn délelőtt történt a frankfurti főpályaudvaron. Egy Svájcban élő, háromgyermekes, afrikai származású apát gyanúsítanak azzal, hogy a vonat elé lökött és megölt egy 8 éves kisfiút. A migráns hallgat, így az indíték továbbra is homályos.
címkék:
  • Szerző: WM

Gyertyák és virágok emlékeztetik a frankfurti főpályaudvar alkalmazottait és utasait arra, hogy ott hétfő délelőtt szörnyű tragédia történt. Amint arról a %% beszámolt, egy 40 éves afrikai férfit gyanúsítanak a német hatóságok azzal, hogy a közeledő gyorsvonat elé lökött egy 8 éves kisfiút és annak édesanyját az egyik peronról. Az anya az utolsó pillanatban el tudta kerülni az ütközést, de a gyermeket elütötte a szerelvény, és a helyszínen életét vesztette. Utólag kiderült, hogy az Eritreában született bevándorló még egy férfit is megpróbált a sínekre lökni, neki azonban sikerült kivédeni a támadást.

A többi utas vette üldözőbe

A történtek komoly belpolitikai vihart is kavartak. A bevándorlásellenes politikáról ismert Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt képviselői szerint aggasztó, hogy 10 napon belül ez már a második kísértetiesen hasonló eset. Az előbbi Voerdeben történt, és kiderült, hogy egy koszovói migráns lökött egy édesanyát a vonat elé. A többszörösen büntetett előéletű férfi azt közölte, hogy kedvtelésből gyilkolta meg a 13 éves lányát hátrahagyó nőt. Az AfD belügyekért felelős szóvivője, dr. Gottfried Curio úgy fogalmazott, hogy nem elrettentő ítéletre lesz szükség az ügyben, hanem ara, hogy végre véget vessenek Németországban a felelőtlen, naiv Wilkommens kultúrának. A politikus szerint az mégsem járja, hogy messziről jött és befogadott emberek kedvtelésből oltják ki német emberek életét.

Angela Merkel nem tudta betartani az ígéretét

A német közvélemény egyöntetűen pozitívnak ítélte meg, hogy Horst Seehofer német belügyminiszter felfüggesztette éppen aktuális nyaralását, és válságtanácskozást hívott össze. Ugyanakkor Angela Merkel német kancellár hétfőn a tragédia ellenére is megkezdte szabadságát és elutazott nyaralni. Sokak szerint azonban ő a felelős a biztonsági helyzet romlásáért, mert a 2015-ös migrációs válság idején mindenkit beengedett az országba, majd közölte az emberekkel, hogy „Wir schaffen das” (magyarul: megoldjuk).

Az eset óta felkerült egy szemtanú által rögzített videó felvétel az internetre, amin az látszik, amint a gyilkos futva menekül a helyszínről. Az afrikai férfi a síneken átvágva rohant a kijárat felé, a nyomában loholó bátor utasoknak azonban így is sikerült két utcával arrébb a földre teperni, és ott tartani, amíg a rendőrök ki nem érkeztek.

Az afrikai férfiról kiderült, hogy 2006 óta él a svájci Zürichben feleségével és három gyermekével. Mivel a rendőrségi kihallgatáson nem volt hajlandó egyetlen szót sem szólni, így egyelőre senki sem tudja, hogy mit keresett Frankfurtban és mi volt egyáltalán a gyilkosság indítéka.  

Bosszú állhat a háttérben?

A német sajtóban egyelőre csak feltételezésként, de felmerült az is, hogy bosszú állhat az ügy hátterében. A tragédia előtt ugyanis hat nappal egy eritreai férfira lőttek rá a németországi Hessenben, ami 70 kilométerre fekszik Frankfurttól. Az elkövetőről kiderült, hogy idegengyűlölő német férfi.

Nem zárható tehát ki, hogy a nyolcéves kisfiút a sínekre lökő migráns azért utazott Zürichből Németországba, hogy a honfitársa elleni merényletet bosszulja meg.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?