KÜLFÖLD

Nem bír­nak a musz­li­mok­kal a bör­tön­őrök

Las­san tart­ha­tat­lanná válik a hely­zet a fran­cia bör­tö­nök­ben, a ra­di­ka­li­zá­ló­dott rabok rend­sze­re­sen rá­tá­mad­nak az őre­ikre, akik emi­att hét­főn sztráj­kolni kezd­tek.
  • Szerző: KF

Az Európát érő sorozatos terrortámadások után kiderült, hogy sok merénylő korábbi börtönévei alatt vált szélsőséges iszlamistává. Ezért a kontinens több országában is prioritássá vált, hogy megállítsák a rácsok mögött terjedő radikalizmust, elválasszák a terjesztőket a fogékony raboktól, illetve „deradikalizálják” a veszélyessé vált muszlimokat. A folyamat azonban nagyon lassan halad, és Franciaországban a börtönőrök szerint több kára volt, mint haszna.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Tiltakozásuk jeléül gumiabroncsokat égetnek a sztrájkoló börtönőrök (Fotó: Europress / Jeff Pachoud - AFP)
Tiltakozásuk jeléül gumiabroncsokat égetnek a sztrájkoló börtönőrök (Fotó: Europress / Jeff Pachoud - AFP)
Fotó: AFP

Ezt mutatja az is, hogy kevesebb mint egy hét alatt három alkalommal is börtönőröket sebesítettek meg az elítéltek. Hétfőn támadt az őrökre egy rab a Mont-de-Marsani börtönben, mert át akarták vizsgálni a táskáját: hét ember sebesült meg, köztük egy nőnek a szegycsontját, egy férfinak pedig az orrát tudta eltörni a feldühödött rab, akinek korábban köze nem volt a terrorizmushoz vagy a szélsőséges iszlámhoz. Kedden pedig Tarasconban került kórházba egy börtönőr, miután egy radikális elítélt megverte. Négy nappal korábban egy német al-Kaidás, Christian Ganczarski vágott meg ollóval és borotvapengével három őrt.

De nem csak az őrzőikre veszélyesek a radikálissá váló rabok: a fresnesi börtönben azon kaptak rajta két férfit, hogy már egy terrortámadás részleteit beszélik meg – néhány nappal később szabadultak volna.

A börtönőrök jelentése szerint nincs elég forrásuk és bevált mintájuk az elítéltek deradikalizálására, és úgy érzik, nem is kapnak segítséget a kormánytól.

Az életünket kockáztatjuk, havi 1500 euróért

– panaszkodott egy Párizshoz közeli börtön munkatársa.

Eközben a címlapon

Egyes börtönökben jógaórákkal és nyelvoktatással próbálják lekötni a rabok energiáit, de ez nagyon kevés esetben használ a radikalizmusra fogékonyak esetében. Emellett az is problémát jelent, hogy a börtönök többsége túlzsúfolt.

Franciaországban közel 500 embert börtönöztek be terrorista tevékenység miatt, és nagyjából 1200 elítéltről tudják, hogy szélsőséges nézeteket vallanak.