KÜLFÖLD

Nya­kun­kon az Isz­lám Állam 2.0! Ve­szé­lyes ter­ro­ris­tá­kat fogad vissza Fran­cia­or­szág

A fran­cia kor­mány be­je­len­tette, hogy a ter­vek sze­rint he­te­ken belül vissza­fo­gad 130 olyan ter­ro­ris­tát, akik ko­ráb­ban azért utaz­tak Szí­ri­ába, hogy az Isz­lám Állam ol­da­lán har­col­has­sa­nak.
  • Szerző: WM

A 130 kiképzett dzsihadista harcost heteken belül repülőkkel szállíthatják haza Franciaországba. A terroristák jelenleg egy kurdok által fenntartott táborban raboskodnak, de mivel az amerikaiak úgy döntöttek, hogy kivonják csapataikat Szíriából, a franciák biztonságosabbnak látják, ha nem hagyják ott ezeket a veszélyes iszlamistákat. Christophe Castaner francia belügyminiszter megerősítette, hogy mindegyik visszafogott dzsihadistát bíróság elé állítják, és ha a bíró úgy dönt, akkor börtönbe küldik őket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Biztonság politikai szakértők azonban így is veszélyesnek látják a kormány döntését, mivel bizonyítottan rengeteg iszlamista az európai börtönökben tovább radikalizálódik. A hivatalos adatok szerint jelenleg 500 radikális nézeteket valló iszalmista van a francia börtönökben, ezeknek egy rész még a tárgyalásra vár, a többieket már jogerősen elítélték. A francia hatóságok azonban bejelentették, hogy az év végéig különböző okokból kifolyólag több száz iszlamistát engedhetek ki a börtönökből.

Erre a hírre tavaly novemberben úgy reagált az Interpol vezetője, hogy ezzel a döntéssel a nyakunkra szabadíthatják a franciák az Iszlám Állam 2.0-t.