TÜZELŐÁLLÁS

Nagy dur­ra­násra ké­szül­nek Ha­mil­to­nék, ezt ér­de­mes lesz nézni a té­vé­ben

A Mer­ce­des zsi­nór­ban ha­tod­szor lehet csa­pat­vi­lág­baj­nok az F1-ben. Ha si­ker­rel jár, akkor be­ál­lítja a Fer­rari re­kord­ját.
  • Szerző: HBK

Már csak egyet kell aludni, és kezdetét veszi a Formula–1 2019-es idénye. A szezonrajt a szokásoknak megfelelően Ausztráliában lesz, a legnagyobb kérdés az, hogy sikerül-e bárkinek letaszítania a trónról a Mercedest és Lewis Hamiltont. Az első futam előtt összegyűjtöttük a legérdekesebb számokat a mostani idénnyel kapcsolatban.

Fotó: AFP

3: Fernando Alonso távozásával három világbajnok maradt a mezőnyben. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) egyszer, Sebastian Vettel (Ferrari) négyszer, Lewis Hamilton (Mercedes) pedig ötször bizonyult a legjobbnak. Hamilton címvédőként vág neki a szezonnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

6: A Mercedes 2014 és 2018 között sorozatban ötször lett csapatvilágbajnok, ha zsinórban hatodszor is az élen végez a konstruktőrök között, akkor beállítja a Ferrari rekordját (1999-2004).

34: Magyarország hosszú évek óta kirobbanthatatlan a naptárból, idén már a 34. Magyar Nagydíjat tartják meg a Hungaroringen. Hazánkba általában július utolsó hétvégéjén szokott ellátogatni a mezőny, most augusztus elején fognak nálunk körözni a pilóták.

60: Egy friss szabályváltoztatásnak köszönhetően 60 év után újra pont jár majd a leggyorsabb körért. Korábban 1950 és 1959 között lehetett bónuszponthoz jutni a legjobb köridő elérésével.

100: Ha az idei 21 nagydíjból 13-at megnyer a Mercedes, akkor eléri a 100-as győzelmi határt. Eddig ez három csapatnak (Williams, McLaren és Ferrari) jött össze.

Eközben a címlapon

292: Räikkönen pályafutása során 292 F1-es versenyen állt rajthoz, ha ehhez hozzátesz még 21-et, akkor Alonso (312) elé ugrik az örökrangsorban. A legtöbb versenyen Rubens Barrichello indult (323).

743: A versenyautók minimális súlya 743 kilogramm lesz, de ebből az idei évben már legalább 80 kilogrammot a versenyző testsúlyának kell kitennie. Aki nem éri el ezt a tömeget, annak plusz súllyal kell kipótolnia a különbséget a pilótafülke területén.

1000: Április közepén a Kínai Nagydíj lesz a Forma-1 történetének 1000. futama.

3045: A Forma–1 történetének egyetlen lengyel futamgyőztese, Robert Kubica 3045 nap kihagyást követően vesz részt újra egy Formula–1-es versenyen. A 34 éves pilóta pár éve horrorisztikus ralibalesetet szenvedett, az orvosok az életéért küzdöttek, miután a jobb alkarja szinte leszakadt. Most pedig a Williams autóját fogja vezetni.

Az M4 Sport a versenyhétvégék legfontosabb történéseit élőben közvetíti.