POLITIK

For­du­lat vár­ható a négy ma­gyar ha­lá­lát okozó szlo­vák mil­li­o­mosnő ügyé­ben

Hat év ra­bos­ko­dás után a nyá­ron sza­ba­dul­hat a bör­tön­ből Eva Re­ze­sova, aki az M3-as au­tó­pá­lyán négy ember ha­lá­lát okozta.
  • Szerző: Ripost

Hamarosan, májusban be kell nyújtania a kérelmét a bíróságra Eva Rezesovának ahhoz, hogy nyár végén, azaz augusztusban hat év raboskodás után szabaduljon a börtönből.

Ez azonban csak az egyik része az eljárásnak, hiszen döntése előtt a bíró végignézi az elítélt nevelői, többek között a reintegrációs tisztjei jelentéseit, amelyben részletesen leírják, hogy Eva a hosszú börtönévek alatt hogyan viselkedett.

Fotó: AFP

"Családja reménykedik a pozitív elbírálásban. Rokonai nem engedték el a kezét egy percre sem a legnehezebb évek alatt, rendszeresen látogatták budapesti börtönében" – árulta el a Blikknek a család egyik közeli ismerőse.

A végső döntésben emellett szerepet játszik az is, hogy Rezesová a rácsok mögött hány dicséretet, illetve fegyelmit szedett össze. Ezen iratok áttanulmányozása után következik a személyes meghallgatás, majd a bíró meghozza a döntést a szabadlábra bocsátásról, avagy arról, hogy továbbra is a börtönben kell maradnia az egykoron hihetetlen pompában élő nőnek.

Rezesovát kilenc év szabadságvesztésre ítélte a bíróság, azt azonban nem zárta ki, hogy jó magaviselet esetén büntetése kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhat. Hacsak addig nem követ el valami komoly szabálysértést Rezesová, minden esélye megvan a szabadulásra.

Jó magaviselete miatt már többször is eltávozást kapott hosszabb-rövidebb időre. Azért, hogy minél könnyebben tudjon beilleszkedni újra a társadalomba, reintegrációs foglalkozásokon vesz részt, ahol többek között pszichológus készíti fel az esetleges nehézségekre. Ez nem csak számára kötelező, minden elítélt részt vesz a programban.

Rezesová 2012-ben az M3-as autópályán BMW terepjárójával 165 kilométeres sebességgel belerohant az előtte haladó Fiat Puntóba.Az autó teljesen kiégett, utasai közül hárman a helyszínen életüket vesztették, a negyedik áldozat a kórházban halt meg.