MAMAKLUB

Foly­ton a te­le­font nyom­ko­dod? Vi­gyázz, így hat a gye­re­kedre

Egy ku­ta­tás sze­rint azok a szü­lők, akik fo­lya­ma­to­san a te­le­fon­ju­kat nyom­kod­ják, rend­kí­vül rossz ha­tást gya­ko­rol­nak a gye­re­ke­ikre. De vajon mi okozza a leg­na­gyobb ár­tal­ma­kat?

Egy nagyjából 200 család bevonásával készült brit kutatás szerint a folytonosan a telefonjukat nyomkodó szülők sokszor hibáztathatók a gyerekeik folytonos rosszalkodásáért. Aki az étkezésnél is a telefonjába bújik, frusztrálja a gyerekét – ő pedig már önmagában ettől is nyafogni vagy hisztizni kezdhet, esetleg hiperaktívvá válhat. A kutatók szerint a gyerekek viselkedése az átlagosnál is szorosabban függ össze az anya telefonhasználati szokásaival.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Ha a szülő nem elérhető a gyerek számára, mert a figyelmét leköti a telefon, könnyen lehet, hogy a gyerek „kifelé fordítja” a problémáját, vagyis hangosan, hisztivel igyekszik felkelteni a szülő figyelmét. A kutatók 172 családot kérdeztek ki a mobil- és internethasználati szokásaikról, és ezzel egy időben a gyereke viselkedéséról. A szülők ezen kívül a saját stressz- és depresszió-szintjükről is beszámoltak, valamint a gyerekek képernyőhasználatát is felmérték.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az anyák kétötöde, és az apák 32 százaléka ismerte be, hogy telefonfüggő, a családok fele pedig arról számolt be, hogy legalább naponta háromszor belebújik a telefonjába – elsősorban azért, mert képtelen ellenállni neki, hogy megnézze az üzeneteit. Csak a családok egytizedében nem fordul soha elő ilyesmi – legalábbis a saját bevallásuk szerint.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A kutatás annak a manchesteri kampánynak a része, amelyet azért indítottak, hogy megállítsák a technológia miatt bekövetkező kommunikációs problémákat a családokban. De magunk is sokat tehetünk azért, hogy időben letegyük a telefont: a legjobb, ha egyszerűen kijelentkezünk a közösségi alkalmazásokból, így nehezebb lesz csak úgy „ránézni” az idővonalunkra, és arra is több esélyünk lesz, hogy ne a telefonunk fényképezőgépén keresztül éljük meg a pillanatot, hanem a valóságban maradjunk.