MELÓ

Újabb bér­eme­lé­sek lesz­nek az egész­ség­ügy­ben

A kor­mány azon dol­go­zik, hogy foly­tatni tudja az egész­ség­ügy­ben dol­go­zók bér­eme­lé­sét, a kór­há­za­kat pedig 700 mil­li­árd fo­rint­ból fej­leszti a kö­vet­kező évek­ben.
  • Szerző: F.G.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága közölte, hogy a hamarosan induló népegészségügyi cselekvési program az emberek egészségéről és a népbetegségekkel szembeni védelméről fog szólni, a kórházépületek felújítása és bővítése mellett folytatódnak a betegellátás színvonalát javító fejlesztések, a kórházak pedig új eszközöket és készülékeket kapnak.     A közlemény felidézi, hogy elindult a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja, a kormány pedig 2010 óta pótolja az egészségügytől korábban elvett pénzeket. Ennek megfelelően 2019-ben 647 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint 2010-ben.

A kormány vállalásának megfelelően az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2019 között átlagosan 65 százalékkal nő – ebből a következő évre 8 százalékos béremelés esik –, a szakorvosok bére pedig 207 ezer forinttal nőtt az elmúlt 2 évben.

Elkészült a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos miniszteri rendelet

A témával kapcsolatban Kásler Miklós miniszter újságíróknak elmondta, egy komplex cselekvési programot készítettek elő. Kidolgozták az elméletet, a gyakorlatba való átültetést, azt, hogy ezzel kapcsolatban mi a feladata a kórházaknak és a tisztiorvosi hivatalnak.A rendelet tartalmazza, hogyan lehet a kórházi fertőzéseket tartalmazó regisztereket elkészíteni és a kórházi fertőzések megelőzését kontrollálni - ismertette.

Eközben a címlapon