BIZARR

Föl­dön­kí­vü­li­eké lehet a 400 mil­lió éves lelet!

For­du­ló­pont: újra kell ér­tel­mezni az em­be­ri­ség tör­té­nel­mét? Könnyen lehet...

Az oroszországi Kamcsatka-félszigeten került elő a különös régészeti lelet, ami eddigi tudásunk mentén egyszerűen értelmezhetetlen. A zavarba ejtő tárgy leginkább egy nagyobb gépezet mechanikus alkatrésze lehet.

Az első radiokarbonos vizsgálat kimutatta: kora kb. 400 millió év, a szerkezetét tekintve kő és fém.

Yuri Golubev, az ásatásokat vezető archeológus szerint a laboratóriumi vizsgálatok nem tévedhetnek, tehát a vizsgált lelet életkora valós. Ez a tagadhatatlan információ motiválta a régészeket az ásatási terület alaposabb feltárására. Hetekkel később újabb szenzációs leletnek örülhettek a kutatók, mely szintén ugyanahhoz a gépezethez tartozhatott. Az  egyszerű szikladarabnak látszó törmelék átvilágítása után egy szabályos, csavar alakú objektumot azonosítottak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az anyagvizsgálat kimutatta, hogy összetétele azonos az elsőként megtalált lelettel, tehát tartalmaz fémet.

A kutatás vezetője szerint kemény fába vágták a fejszéjüket, hiszen egy bonyolult mechanikai szerkezet egy kisebb részének beazonosítása is csak részeredmény. A komplett rekonstrukció rengeteg időt igényel. Viszont abban az esetben, ha később sikerül egy komplett makettet készíteni az eddig ismeretlen szerkezetről, akkor az alapjaiban változtathatja meg az emberiség történelmét.

Joggal merülne fel a kérdés: 400 millió évvel ezelőtt kik, hogyan és miért gyárthattak ilyen kütyüt?